veksi

Eläkeläisille roima veronalennus

Puolueet julkaisevat yksi toisensa jälkeen vaaliteemansa. Lähes jokainen puolue näyttää olevan valmis alentamaan palkansajien tuloveroa, viimeiksi Keskusta esitti haluavansa valien jälkeen korottaa palkansaajan työtulovähennystä.

Keskustan paperissa ovat eläkeläiset jälleen unohtuneet täysin. Ainoatakaan sanaa yhdestä maan suurimmista kansanryhmistä ei Keskustan verolinjauksessa ole.

 Eläketulovähennystä ei käsittääkseni koroteta vaalien jälkeen, jolloin eläkeläisten tulotaso romahtaa alaspäin jälleen kerran. Eläkeläiset näyttävät olevan jonkunlainen haittaporukka, jonka tulotasoa heikentämällä voi milloin tahansa paikata valtion vuotavaa rahapussia.

Koska Keskusta todennäköisesti on yksi tulevan hallituksen muodostavista puolueista, eläkkeemme tulee mitä todennäköisemmin jälleen heikentymään. Vuoden 2014 eläkkeisiin tehty yhden prosentin leikkaus jää melkoisella varmuudella pysyväksi ja kun eläketulovähennystä ei koroteta jäämme lisäksi jälkeen ansiotulovähennyksen korotusta vastaavan euromäärän verran, kun päinvastoin ansaitsisimme roiman veronalennuksen.

Kun kaikilla on muistissa vielä kansaneläkkeen lisäosan poisto ja leikatun indeksin jokavuotinen leikkaus eläkkeisiin, ei todellakaan hyvältä näytä.

Puolueitten pitäisi saada maan talous nousemaan ja se ei onnistu leikkauksia tekemällä. Uhkana on Kreikan kaltainen tilanne, jossa koko maa on "leikattu" konkurssikuntoon. Eläkkeitten pitäminen nykytasolla ja kenties suoritettujen huononnusten palauttaminen toisi maan talouteen melkoisen piristysruiskeen, koska lähes kaikki eläke-eurot tulisivat heti uudestaan kiertoon. Maan talous saattaisi hyötyä tästä paljon enemmän kuin eläkkeitten leikkaamisesta, jolla kuitenkin välittömästi olisi korottavia sivuvaikutuksia asumistukiin, toimeentulotukiin yms.

Kehottaisin kaikkia eläkeläisiä kysymään ehdokkailtaan hänen suhtautumistaan eläkeläisten toimeentulon huonontumiseen. Äänestäkäämme vain sellaista ehdokasta, jolla on halua ja rohkeuttaa hoitaa asioitamme uudessa eduskunnassa.

 

295

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=e3cec8bb-ef8...

Ylläolevasta linkistä löydät Keskusta verolinjaukset. Eläkeläisiä ei mainita sanallakaan.

Pekka Pylkkönen

Päin vastoin. Eläkeläisille pitäisi määrätä tuloista riippumatta 75% vero. Sillä katettaisiin ne eläkemaksut jotka "unohtui" maksaa aiempina vuosikymmeninä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Meistä jokainen tulkoon autuaiksi omassa uskossaan.

Ehkä sinulta on unohtunut kokonaan ne eläkemiljardit, jotka makaavat eläkevakuutusyhtiöissä pelkkänä sijoitusomaisuutena.
Kuka kumma ne on sinne maksanut?

Pekka Pylkkönen

Otetaan ne pois kukin maksamansa mukaan. Eläkeläiset saavat jakaa loput. Minulle kyllä kelpaa 25% kaikista ansioistani käteen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #4

Jos niillä rahoilla meinaat pärjätä koko eläkekautesi, mikä voi olla pitkäkin, niin suuret ovat olleet tulosi ja paljon olet maksanut eläkemaksuja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Ajattelin säästää jatkossakin. Voitolle minä tuolla systeemillä jäisin kun nykyeläkeläiset eivät söisi kuormasta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #8

Nykyeläkeläiset eivät ole syöneet kuormasta. Viime vuosi oli kautta aikojen ensimmäinen, jolloin osa eläkerahoista tuli työeläkekassojen säästöistä. Silti työeläkevarat kasvoivat, koska sijoitustuotot kattoivat vajeen. Kokonaisuudessaan työeläkerahastot kasvoivat useilla miljardeilla.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Tiedätkö montako prosenttia nykyeläkeläiset maksoivat työeläkemaksua? Tiedätkö paljon tämän päivän duunarit maksavat? Miksi nykyeläkeläiset eivät voineet maksaa vaikkapa 25% eläkemaksuja?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #15

Miksi olisi tarvinnut?
Suurimmalle osalle nykyeläkeläisiä ei kerinnyt kertyä edes täyttä eläkettä. Silti rahaa riitti eläkerahastoihin valtava määrä.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin Vastaus kommenttiin #7

Vastakkain asettelun aika ei ole ohi, vastustajat ovat vain molemmilla puolilla väärät?

-PR

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #4

"Otetaan ne pois kukin maksamansa mukaan. Eläkeläiset saavat jakaa loput. Minulle kyllä kelpaa 25% kaikista ansioistani käteen"

Olet maksanut työeläkemaksua vain noin 5,5 %
V K

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Eivät ainakaan suuret ikäluokat. Puolet eläkesäästöistä on syntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana, siinä missä työeläkejärjestelmä on jo yli 50 vuotta vanha. Siinä vähän pohdittavaa.

http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182593-e...

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

" Eläkkeitten pitäminen nykytasolla ja kenties suoritettujen huononnusten palauttaminen toisi maan talouteen melkoisen piristysruiskeen, koska lähes kaikki eläke-eurot tulisivat heti uudestaan kiertoon. Maan talous saattaisi hyötyä tästä paljon enemmän kuin eläkkeitten leikkaamisesta, jolla kuitenkin välittömästi olisi korottavia sivuvaikutuksia asumistukiin, toimeentulotukiin yms."

Työeläkerahastoista vaikka 500 miljoonaa euroa, oikeudenmukaisesti, parina vuotena jakoon toisi hyvän piristysruiskeen kotimaiseen kysyntään.

Kateus estää kuitenkin talouden parantamisen. Annetaan ne sen sijaan EU:n pohjattomaan säkkiin, jota EU:ssa kuulemma kaivataan.

Ero Suomen ja Yleensä EU maiden eläkkeellä on se, että Suomessa jo v.1962 siirryttiin rahastoiviin eläkkeisiin, jotka työnantajat ja -tekijät itse maksoivat silloisen palkkansa mukaan.

Muualla valtio maksaa kulloisestakin budjetistaan eläkkeet.

Lähiaikoina näemme miten työeläkerahamme ulosmitataan EU:n tyyliin ja saamme tyytyä liittovaltion tasaeläkkeisiin.

Ero on vain siinä, että suomalaiset eivät ymmärtäneet ajoissa omatoimisesti varautua eläkeikäänsä, kuten muualla EU:maissa on tehty. Tulossa on vain jo ennalta maksettujen eläkkeiden alasajo.

Jo nyt muutaman vuoden työeläkkeellä olevat ovat joutuneet toteamaan eläkkeensä pudonneen alle 50% luvatusta 60 %.

Lähiaikoina eläköityvät, miettikää ja säästäkää, ja ketä nyt äänestätte.

Julkinen vanhainkoti odottaa kaikkine riemuineen, ellet varaudu.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Lähiaikoina eläköityvät, miettikää ja säästäkää, ja ketä nyt äänestätte.

Julkinen vanhainkoti odottaa kaikkine riemuineen, ellet varaudu."

Hyvä kommentti ja asianmukainen varoitus eläköityville.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Työeläkerahastoista vaikka 500 miljoonaa euroa, oikeudenmukaisesti, parina vuotena jakoon toisi hyvän piristysruiskeen kotimaiseen kysyntään"

Todennäköisesti rahastoista voisi käyttää elvytykseen miljardin vuodessa ilman, että lähivuosien eläketurva vaarantuu.

Eläkeläisetkin voisivat mieluusti hyväksyä moisen tempun, jolla moraalisesti korvattaisiin osa eläkkeitten leikkauksista.

Käyttäjän PenttiFabritius kuva
Pentti Fabritius

Tämä säätiöitten luikkiminen ihmetyttää,eläkerahat ovat ilmeisesti Valtion velkaa takaamassa.Eipä tällä talous nouse kun eläkeläisten osalta kulutus pienenee.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Eipä tällä talous nouse kun eläkeläisten osalta kulutus pienenee."

Varmasti käy juuri noin. Lisäksi toimeentulotukimenot kasvaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eläkeläiset voisivat tietysti uhata lakolla!

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Eläkeläiset voisivat tietysti uhata lakolla!"

Tuota vilauttamaasi vaihtoehtoa olen aina kannattanut. Kaiken lisäksi se olisi helppo toteuttaa, eikä maksaisi eläkeläisille mitään.

saattaisi riittää jopa niin vähäinen lakko, että eläkeläiset parin viikon ajan pidättäytyisivät matkustamasta mihinkään, ostamasta muuta kuin ruokaa, käymästä teattereissa, kylpylöissä, risteilyillä jne.

Maa miltei pysähtyisi vähäksi aikaa. Jos lakko ei tepsisi, voisi kuukauden kuluttua aloittaa uuden lakon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, eikä lastenlapsista tietenkään huolehdittaisi eikä talkoisiin mentäisi.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #16

Lapsenlapset kannattaisi rajata lakon ulkopuolelle.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juha, onko tarkoituksesi piruilla eläkeläisille heidän tarpeettomuudestaan?

Itse olen 65 -v. ja eläkkeellä, joka on noin 50 % keskipalkastani. Mutta sitä ennen olen työskennellyt ilman paäivänkään työttömänä oloa yli 40 vuotta, maksanut veroni ja eläkemaksuni.

Nytkö sitten, kun Reiska on tehtävänsä tehnyt, hän onkin tarpeeton, ei kuluta niin paljon mutta maksaa veroa 18 % eläketulostaan.

Siis Reiska on työnsä tehnyt, joten hän saa jäädä omaan arvoonsa. Myös eläkkeen suhteen.

Tämä ikä ja tilanne on jokaisella työläisellä joskus edessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se ole ollut tarkoitukseni. Kunhan vain hersyttelin erilaisilla protestimahdollisuuksilla, jotka eläkeläisten kohdalla ovat vähissä.

Itse asiassa ansiosidonnaisen eläkkeen pitäisi mielestäni olla riippumaton valtiovallan päätöksistä ilman ylärajoja ja ilman justeerauksia. Sen pitäisi perustua henkilökohtaiseen eläkekarttumaan täysin. Jenkeissä asia onkin näin, Ruotsissa siltä väliltä ja Suomessa eläkekarttuma on sosialisoitu valtiovallan mielivallan armoille.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juha, kommenttisi ovat yleensä tämän blogistanin asiallisimmasta ja viisaammasta päästä. Joten en tosissani näin luullutkaan.

Kiehahti vaan yli kun olin näkevinäni kommentissasi äkkilukemalta tälle päivälle tyypillistä eläkeläisten "painolastina" näkemistä.

Ja sitähän he eläkkeellä ollessaan paljolti ovatkin. Muttei pitäisi unohtaa, että he ovat omana työskentelyaikanaan omalta pieneltä osaltaan pitäneet yllä tätä yhteiskuntaa. Ja joskus ihmisellä on oltava aikaa päästä helpommallakin.

On ikävää nähdä tällaista eri "yhteiskuntaluokkien" ja ikäryhmien vastakkainasettelua.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Juha ja Reino:
Molemmille kiitoksia asiallisista ja asiantuntevista kommenteista. Olen saanut niitä teiltä molemmilta hyvin usein. Kiitoksia ja olen iloinen kun aina joskus kommenttien välityksellä tapaamme.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kiitos itsellesi - myös asiallisista blogeista! :)

Toimituksen poiminnat