veksi

Venäjän karhu ei enää uinaile

Venäjän uusi tsaari on jo ilmeisen pitkään toteuttanut suunnitelmaansa Euroopan uudelleen jakamiseksi.

 Kleptokraattisen valtion johtaminen ilman kansan suosiota on hyvin hankalaa ja vaarallista. Suosio saavutetaan tunnetusti helpoimmin suuntaamalla kansan huomio ulkopuolelta uhkaavaan vaaraan.

 Ukrainan kiinnostus länteen antoi Venäjälle oivan tekosyyn toteuttaa suunnitelmansa ensivaihe. Hyökkäys Krimille ja Itä-Ukrainaan oli hyvin toteutettu hanke ja lisäksi täysin vapaa muun maailman mukaan tulon uhkasta. Länsi ei halunnut riskeerata sodalla.

Mitä tästä eteenpäin, se on täysin arvaamatonta. Jos Putinin suosio säilyy, plutokratia jatkuu ja talous Venäjällä pysyy siedettävänä, kaikki jatkuu ennallaan. Jos maan hallinto ajautuu nurkkaan, kukaan ei pysty ennakoimaan hengenvaarassa toimivan ihmisen reaktioita.

Nykyinen tilanne oli ennustettavissa jo vuonna 2009. Venäjä halusi läntisen Euroopan energiavangikseen rakentamalla mm. Suomen ja varsinkin Saksan suurella suosiolla kaasuputken Itämeren pohjaan. Hankkeen kummeina hääräsivät Paavo Lipponen ja Gerhard Schröder, joille kummallekin Venäjä maksoi palkkaa. Väkisinkin herää kysymys, aavistivatko edes nämä kummit, mitä loukkua koko Euroopalle he olivat rakentamassa? Vielä pahempaa, jos heillä oli vähäinenkin tieto lopullisista suunnitelmista.

Suomen asema Venäjän naapurina on jälleen melkein yhtä hankala kuin ennen sotia. Kaasuputki kulkee nenämme edessä, Pietari on edelleenkin liian lähellä ja Suomen ja Viron välinen kansainvälinen ilmakäytävä on kohtuullisen kapea. Uhkakuvia on monia, jotka saattavat tilanteen kiristyessä kärjistää suhteita.

Alla 23.10. 2009 kirjoitettu blogi, joka kannattaa lukea. Maassamme on unohdettu kaasuputken olemassa olo, vaikka se voi olla yksi vaikeimmista asioista tulevaisuudessa.

          *           *           *           *            *

 

”Kaasuputkiyhtiö Nord Stream rakentaa putkea Venäjältä Saksaan täyttä päätä. Hanke on mahtava; kokonaispituus yli 1200 kilometriä, matkan varrelle nousee mm.seitsemän jättikokoista pumppuasemaa, joista tärkein  rakennetaan lähelle Viipuria. Tulevaisuudessa putki kuljettaa kaasua yli 26 miljoonan kotitalouden tarpeisiin ja kaasun vuotuinen energiamäärä vastaa  noin kahdenkymmenviiden  Olkiluodon uuden ydinvoimalan tuotantoa.

 

Ennen talvisotaa silloisen Neuvostoliiton pääkaupunki Leningrad sijaitsi miltei Suomen rajan tuntumassa. Tarvittaessa Suomen rannikkotykistö olisi voinut valvoa ja estää sinne suuntautuvan meriliikenteen lähes täysin. Ei ollenkaan ihme, että Neuvostoliitto oli jopa asevoimin valmis työntämään rajan turvallisen matkan päähän. Mm. marsalkka Mannerheim olisi mielellään nähnyt rajan määritettävän etäämmälle, jolloin tulevilta riidoilta olisi kenties vältytty.

 

Suomen hallitus on  lupapäätöstään harkitessa todennut, että putken aiheuttamat uhkat ja haitat  rajoittuvat ainoastaan rakennusvaiheen mukana tuleviin ongelmiin, ympäristöllisiin haittoihin, sekä kalakannalle koituviin vahinkoihin. Todennäköisesti Nord Streamin tarvitsema ympäristölupa Suomelta lankeaakin kuin ”manulle illallinen. Sotilaallisia haittoja ja uhkia hallitus ei näköpiirissä näe.

 

Ehkä kuitenkin asiaa pitäisi tarkastella jo toteutuneen historian valossa. Jos pelkkä pääkaupungin sijainti aiheutti lopulta parikin sotaa, samanlainen vaarallinen asetelma on jälleen syntymässä Suomenlahden itäpäässä.. Ennestään siellä on jo nyt,  miltei kivenheiton päässä Suomen rajasta, Venäjän suurin öljyn vientisatama, nyt sen viereen ja vielä Suomen talousvyöhykerajan Suomen puolelle, rakennetaan maailman ehkä suurinta kaasuputkea tykötarpeineen. Venäjällä on sen ansiosta sormi lähes koko Euroopan ”energialiipasimella”, Se voi kaikesta vakuuttelusta huolimatta herättää tulevaisuudessa Venäjällä monenlaisia intohimoja.

 

Suomelle tilanne on jälleen sama kuin ennen sotia. Venäjän valtion lähes suurimmat intressit sijaitsevat taas liian lähellä Suomen rajoja.  Seuraava ”Stalin” voi hyvinkin todeta, että rajankäynnille on jälleen tarvetta. Pienempiä ongelmia tulee täysin varmasti, mikään valtio ei jätä näin tärkeitä asioita sotilaallisen valvontansa ulkopuolelle.

 

Toivotaan hartaastiVenäjän karhun uinuvan makoisasti ja pitkään , eikä äityvän  turhista murisemaan ja meuhkaamaan. ”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Jukka Laine

Venäjä ei ole yksin. Euroopasta on tullut USA:n tärkein tukija ja ukrainalaisista ja eräästä Venäjän opposition jäsenestä hyödyllisiä idiootteja.

http://thebricspost.com/brics-shield-against-isola...

Toisessa maailmansodassa kuoli 20 miljoonaa venäläistä ja meilläkin on muistomerkit kirkkomailla. Venäjä ei anna lännen tulla ryöstöretkelle ilmaiseksi tänäänkään.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Jo yksin Stalin taisi tapattaa ilman sotaakin tuon 20 miljoonaa venäläistä.
Missä on heidän muistomerkkinsä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ehkä on syytä tarkentaa, Neuvostoliiton kansalaista, menihän joukossa venäläisiäkin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Jostain syystä linkkisi ei ainakaan minun koneellani aukea. Olisiko naapurin sensuuri syyllinen.?

Jukka Laine

Onneksi Suomessa kuulee totuuden ilman sensuuria. Jostain syystä venäläiset eivät halua jakaa luonnonvarojaan ilmaiseksi ja sitten valtio hoitaa jälkimenot, kuten Talvivaarassa

Meillä on viimeiset 25 vuotta eletty lännessä ennennäkemättömän menestyksekkäästi. Linkki aukeaa kun viette hiiren linkin päälle ja ''klikkaatte'' sitä.

http://thebricspost.com/brics-shield-against-isola...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Viimeisimmästä linkistä aukeaa. Kiitoksia.

minnam ahonen

The Brics Post ei ole BRICS-järjestön virallinen lehti, vaan joku lontoolainen putiikki, joka saa varansa tiesmistä. Kannattaa katso jutun lopussa oleva lähde, se ei johda varsinaisesti minnekään kuin putiikkiin itseensä. Voihan jutussa olla asiaankin, mutta en pidä lähdettä luotettavana, enkä lähde tarkistelemaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #8

Päädyin kanssasi samaan lopputulemaan.
Täytyy seurata myös myöhemmin, ihan mielenkiinnosta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Laine

Rauhaiseloa BRICS maissa.

Suurin koskaan paljastunut korruptioskandaali Brasilian historiassa
Korkein oikeus myönsi luvan aloittaa tutkimukset kymmenien huippupoliitikkojen lahjusepäilyistä.

Brasilian suurimpien rakennus- ja konepajateollisuusyhtiöiden epäillään maksaneen ainakin 800 miljoonaa dollaria entisille valtionyhtiö Petrobrasin avainhenkilöille vastineeksi täytetyistä sopimuksista.

Kiina, Venäjä ja Etelä-Afrikka ovat Brasilian takana mailman korruptuneimpien maiden joukossa. Intia jotenkin selviää siellä häntäpäässä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On hienoa, että köyhät ja kehittyvät maat ovat yhteistyössä keskenään. Kommunistien ja diktaattorien johdolla siitä ei vaan tietenkään tule yhtään mitään.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #13

olet varmasti oikeassa.
Se etu siinä on, että kun omasta maasta loppuu varastettava omaisuus, voi sopimukseen nojaten ryhtyä varastamaan yhteistyökumppaneilta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaasuputken lisäksi Suomen puolella on toinenkin rasite, Porvoon öljynjalostamo. Niin kauan kuin se toimittaa Venäjälle sen tarvitsemia elintärkeitä tuotteita, kaikki on hyvin. Mutta mutta, venäläisten mielestä jalostamo kuuluu heille, se on kirjaimellisesti heidän omaisuuttaan. Jos tuotteiden saanti vaikeutuu, Venäjän on pakko ottaa jalostamo ääritilanteessa haltuunsa.

Sota voi syttyä muutenkin öljyyn liittyen. Lukekaapa Antti Kauranteen kirja: Punainen Porvoo: Venäjän öljysotaretki Suomeen

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tuommoinen ei ole tullut mieleen. Meneekö Porvoon öljynjalostamon tuotteista ratkaiseva osa Venäjälle?

Kalevi Wahrman

Porvoolaisena on todettava, että Leolla on nyt inkkarivajausta kanootissaan.

Kalevi Wahrman

Neste ostaa venäjältä raskasjakeista raakaöljyä ja on kehittänyt krakkaustekniikan(käyttää vetyä)millä pystytään tehokkaasti pilkkomaan jakeet. Tuotteet myydään pääosin kolmansiin maihin.
Eli Suomi on öljytuotteiden viejä, vaikka ei pumppaa yhtään barrelia öljyä.

Toimituksen poiminnat