veksi

Onko maito kallista ?

Prisman maitomainos on suututtanut maidon tuottajat, eikä syyttä. Mainos antaa ymmärtää, että maito on ollut tosi kallista, mutta S-ryhmä on hyvästä sydämestään ja kuluttajia sääliessään, omasta katteestaan tinkien alentanut hintaa.

Mainos on kieltämättä melkoinen paradoksi kun sitä katsoo tuottajan näkökulmasta. Tuottajan saama hinta on  niin alhainen, että tavallinen kuluttaja ei edes miellä sitä oikein. Usko siihen ei riitä.

Joitakin aikoja sitten maitopurkkiin keksittiin kierrekorkki. Se maksaa kuluttajalle miltei juuri saman, mitä tuottaja saa maidosta, noin 35 senttiä. Maitopurkin korkin ja maitolitran hinta miltei sama, eikö siinä ole jotakin kummallista?

En tiedä, millä hinnalla kauppa ostaa maitolitran sisään.  Tuskin olen paljon väärässä väittäessäni hinnan liikkuvan noin 60-70 sentin välillä. Meijerin kate kaikkine kuljetus, pastörointi, homogenointi ym. kustannuksineen jäänee noin 20-25 sentin välille / litra. Loppu jää kaupan katteeksi.

Maito on hieno elintarvike, jota lähes kaikki tarvitsemme päivittäin. Lapsiperheissä sen kulutus on suurta ja tuntuu varmasti päivittäisessä ruokalaskussa. Kaupan taholta on lähes vastuutonta hinnoitella maito vain mahdollisimman suurta katetta ajatellen. Luultavasti ainakin tähän asti se on ollut kaupan ainoa hinnoitteluperuste.

Tuottajaa on aivan turha syyttää maidon kalleudesta. He ovat koko ketjussa ainoita, joita siitä ei todellakaan voi syyttää. Tämän päivän tuottaja tuottaa maitomme aivan liian suurella riskillä ja aivan liian pienellä tuottajahinnalla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kierrekorkki oli Virossa jo paljon aikaisemmin ja torilla myydään vieläkin maatilasäiliöstä maitoa asiakkaan astiaan, erilaista on EU:sakin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Asia on kyllä havaittu.
Kummeksuttaa maatilojen oma torimyynti, Suomessa paikalle ryntäisi varmasti leegio terveystarkastajia, jotka uhkasakon voimin kieltäisivät moisen kaupustelun. Suomessa ei kotituottajien tuotteita, esim. kananmunia, saa myydä kaupassa mutta kaupan pihalla kyllä saa.

Silti ollaan samassa EU:ssa, samojen säädöksien alaisia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#6

Juuri niin. Virossa myydään myös maitoa muovipusseissa. Suomessa ei osattu tehdä kestäviä pusseja.

Oliskohan niin, että maidon laatu pitäisi olla tärkeämpää kuin hinta. Pastöroimaton ja homogenisoimaton maito on ylellisyyttä tänä päivänä.

Edelliset sukupolvet saivat maidon käsittelemättömänä kauppaan, nykyihmiset eivät.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #16

Siihen saakka, kun liityttiin EU: jäseniksi, käsittelemättömän maidon kauppa oli vielä jotenkin mahdollista, nyt se on mahdotonta. Ehkä joiltakin maitotiloilta voi vielä ostaa käsittelemätöntä raakamaitoa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Jorma, varsinkin kuivarehulla tuotettuna, maitoallergiat lisääntyivät huomattavasti säiliörehun käyttöön siiryytäessä.
Sittisontiasten elinympäristökin samalla tuhottiin, mutta eivät vihreätkään kanna huolta pillerinpyörittäjästä.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Pitäisiköhän perustaa "eroa S-ryhmästä-liike" ja luopua vihreästä kortista. Niin kauas osuuskunta-periaatteista on kyseinen ryhmä liukunut.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kyseistä osuuskuntaa on jo vuosikymmenet hallinneet palkkajohtajat. Ryhmä kasvoi niin isoksi, että maallikkoedustajat putosivat kelkasta ja hallinto luisui kokonaan johtajille.
Hyvä liikkeenjohtaja pyrkii ilman muuta maksimoimaan voitot ja kasvattamaan liikeyritystä. Siihen asiakasomistajat ovat, ehkä tietämättään, luoneet oivan mahdollisuuden.
Entisestä osuuskunta-aatteesta ei ole juurikaan mitään jäljellä.

ulf fallenius

En ole juonnut maitoa sitten täytin 24 koska se ei ole sopiva juoma aikuisille niin sanoisin että erittäin halpaa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Minäkin juon konjakkia vain hyvin harvoin. Siksi pidän sitä hyvin halpana elintarvikkeena.

Meillä kaikilla on erilaiset tarpeemme. Jotkut lapsiperheet kuluttavat maitoa monia litroja päivässä. Silloin se ei enää ole halpaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tässä taannoin eräs tutkimus osoitti, että mitä enemmän juot maitoa, sitä lyhyemmän elämän elät.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #7

Löytäisitkö tuon tutkimuksen jostakin? Olisi mukava lukea.
Alkoi huolestuttamaan tämmöistä 74 v. ukkoa, joka on ikänsä juonut päivittäin maitoa.

Risto Moisio

Alkutuottaja on aina ketjun heikoin lenkki. Maitotilat, sikalat ja kanalat ovat ahtaalla. Koskee myös metsätaloutta. Teen harrastusluontoisesti koivupilkkeitä kotitalouksille ilman minkäänlaisia tukia. Saan pinokuutiosta 60 euroa ostajalta, sisältää alvin. Metsäyhtiöt maksavat pystykauppana noin 14 euroa kiintokuutiosta koivumassapuusta. Ja nyt lobataan sitä, että sitä ei saisi myydä polttopuuksi. Silti puun osuus lopputuotteesta on vain muutaman prosentin. Yhtiöillä olisi varmaan varaa maksaa kilpailukykyinen hinta.

Esimerkki myös huoltoaseminen puunyssyköistä. Aikanaan markka-aikana kysyin huoltoasemalta, mitä minulle maksettaisiin. Ehtona oli kuivat pussitetut puut nostettuna huoltoaseman seinustalle. Minulle tarjottiin nyssykästä 18 mk. Myyntihinta oli 36 mk. Asiakas nosti nysssykän autoonsa ja kävi maksamassa kassalle. Huoltoasema otti siis saman summan pelkästä rahastuksesta kuin olisin saanut yhteensä puiden kaatamisesta, karsimisesta, katkomisesta, ajamisesta varastoon, pilkkomisesta, kuivattamisesta pinossa, pussittamisesta ja kuljettamisesta huoltoasemalle. Ei vaikuta kovin oikeuden mukaiselta. Oletteko nyssyköiden ostajat huomanneet, että niitä ostaessanne maksatte 220-240 euroa pinokuutiolta? Nyt tiedätte, kenelle maksatte eniten.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tarinasi sanoma on ihan vakio. Tuotitpa melkein mitä vain, niin kauppa rohmuaa tuotteesta ainakin sen, mitä tuottaja saa. useimmiten hinta nousee vieläkin enemmän.

Kaikkein katkerimmin tämän saavat kokea varhaisvihannesten tuottajat, perunanviljelijät, maidontuottajat ja lihankasvattajat. (jäikö joku enää ulkopuolelle)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nauriista olen saanut 1,5 €/kg , kaupassa ja torilla maksaa 3 €/kg eli se yksi prosentti enemmän.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Myyt alihintaan,täällä maksavat heittokuutiosta 50 €, jossa vain 1/4 kiintokuutiosta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Sama hinta on täälläkin, jos tarkoitat koivuklapeja.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Suomen EU-liittymissopimus oli petos.

Yksikään valtamedian edustaja ei kertonut, mitä kansanedustaja Timo Kaunisto kertoi Etelä-Suomen tuottajien kriisikokouksessa Huittisten Risto Ryti-salissa tammikuussa 2009.

Lue tekstit ja katso 32 sekunnin pituinen video kotisivultani
http://jormajaakkola.fi/141%3An%20ja%20142%3An%20E...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Katsoin videon ja luin taustat.
Asia on ollut muutoinkin tiedossa, toki liian myöhään.

Näin on päässyt tapahtumaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Ei ole ollut kansan tiedossa. Eikä ole ollut kerrottuna muualla kuin kotisivullani.

Kysymyksessä on EU-vaalipetos.
On myös valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.

Valtamedia ei halua kertoa.

Pekka Iiskonmaki

Maito on oluen hintaan verrattuna halpaa. Miten se on mahdollista? Virossa maito on kalliimpaa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ehkä se juontaa jo Neuvostoliiton ajoilta. Tunnen erään naisihmisen, jonka isä oli suuren leningradilaisen panimon johtajana. Neuvostotapaan myös panimoille asetetiin tuotantomäärät puolueen virkailijoitten toimesta. Tuotantomääriin tuli välillä kiireisiäkin muutoksia.

Oluen valmistus on aikaa viepää puuhaa, on imellytettävä, käytettävä ja niin edelleen. Kesken prosessin saattoi tulla kiireinen käsky tuotannon lisäämisestä, eikä silloin auttanut muu kuin pistää keskeneräinen olutsatsi markkinoille. Väkisinkin juojille tuli joskus vatsavaivoja.

Oluesta ei siis kannattanut maksaa kovaa hintaa, koska laadusta ei ollut koskaan takeita. Se varmaan kaivertaa virolaisten takaraivossa vieläkin ja pitää hinnan matalana.

Maito on Virossakin aina ollut kunniassa, samoin kauniit lypsäjät.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Iiskonmäki, maitoko kalliimpaa kuin Suomessa vai kalliimpaa kuin olut Virossa.

Toimituksen poiminnat