veksi

Sosialietuudet kattaviksi, mutta kuka maksaa?

Suomen Sosiaalioikeudellinen seura kanteli Euroopan neuvoston sosialikomitealle Suomen maksamista liian pienistä minimituista. Professori Heikki Hiilamo piti erittäin hyvänä Suomen asiassa saamia nuhteita. Suomen maksamien sosialietuuksien alaraja pitäisi olla vähintään 970 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi asumisen pitäisi olla ilmaista.

Jokainen etuuksien saaja varmasti pitää summaa vähintäänkin oikeana. Mutta...   Onko meillä valtiona riittävästi varoja, millä etuuksia maksetaan? Tuskin on.

On pakko muistaa, että jo nyt elämme koko sosialiturvan rahoituksen verran velaksi joka ainoa vuosi. Mitään ratkaisevasti parempaa ei ole edes näköpiirissäkään. Maksajien, työssä käyvän väestön, osuus pienenee, eli aina harvempi joutuu elättämään aina suuremman määrän ihmisiä.

En mielelläni väitä, että sosialiturvaamme pitäisi pienentää vaikka siihen olisi ilmeinen tarve. On keksittävä muita ratkaisuja, joilla sosialiturvan tarvetta vähennetään.

Ensimmäinen ja tärkein asia on mahdollisimman monen suomalaisen työllistäminen, vaikka yhteiskunnan tuellakin. Maassamme työskentelee monia kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia töissä, joissa ei vaatimuksena ole mitään erityisosaamista. Miksi ei palkata suomalaisia? Ulkomaisille maksetaan, konstilla millä hyvänsä, heikompaa ja työnantajalle edullisemmaksi tulevaa palkkaa, muuten asiaa ei voi selittää.

Toinen tavoite on kaikkien nuorten saaminen yhteiskuntaan mukaan. Tällä hetkellä jokaisesta ikäluokasta syrjäytyy, useimmat lopullisesti, kymmeniä tuhansia nuoria. Jokainen heistä maksaa yhteiskunnalle elinaikanaan miljoonissa mitattavan summan. Koulutus jokaiselle ja työpaikka ovat ainoat lääkkeet lopulliselle syrjäytymiselle.

Kolmas yhteiskunnalle kalliiksi tuleva asia on tavoitteellinen kaupunkiasumisen laajeneminen. Elämisen muotona kaupunkiasuminen on reippaasti kalliimpaa kuin maaseutuasuminen. Poikkeavia käsityksiä asiasta tietysti esitetään, jopa hulluimmillaan ihmisen pitäisi syntyä, elää ja kuolla samassa rakennuksessa.

Kuitenkin  hiilijalanjälki, millä on vaikutusta koko tulevaisuuteemme, on maalla asuvilla pienempi, asumiskustannukset ovat pienempiä ja luontaiset toimeentulokonstit helpottavat kustannuksissa. Työpaikkojen hajasijoittamisella asutusta voidaan ohjata maalle. Muutaman vuosikymmenen päästä yhteiskuntarakenteessa joudumme joka tapauksessa miettimään muutoksia.

Tällä hetkellä ihminen elää maalla kohtuulliseti 970 euron kuukausituloilla. Jos asuminen olisi lisäksi ilmaista, rahasta voisi säästää osan joka kuukausi. Kaupungissa todennäköisesti on edessä samoilla tuloilla  pelkkää kituuttamista ja kurjuutta.

970 euron tulot ja ilmainen asunto, jotka molemmat valtio maksaa, kuulostaa ihanneyhteiskunnalta. Se on  Suomessakin vielä  tänä päivänä utopiaa.

Ehkä asiassa pitäisi pyytää rahoitusta EU:n kassasta?

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea määrittää, että sosiaalisten etuuksien minimimäärän pitää olla vähintään 50 % kansalaisten keskituloista, Suomessa se olisi 970 euroa kuukaudessa.
Prof. Hiilamon mielestä se riittää toimeentuloon jos asuminen on ilmaista.
Asuminen yhteiskunnan varoilla maksanee vähintään noin 400-500 euroa kuukaudessa

Tuommoinen määrä euroja suomalaisten työläisten siis pitäisi pystyä maksamaan jokaiselle sosialíturvan piiriin pudonneelle.
Nykytilanteessa mahdotonta!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mikään ei ole mahdotonta sille, jonka ei tarvitse sitä maksaa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Rahaa on kahta eri sorttia: Omaa rahaa, joka on tosi arvokasta jokaiselle ja yhteistä rahaa, jota voi siihen valtuudet saanut päättäjä käyttää huolettomasti. Ei yhtään kirvellä, vaikka tulisi hukkainvestointikin.

Sosialiturvaan menevä raha on sitä rahaa, jonka meistä jokainen joutuu jostakin repimäänn.

ulf fallenius

Sosiaalituet ovat Suomessa kattavia se mikä puuttuu perusosista korvataan toimentulotuella.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ongelma onkin siinä, mistä ihmeestä kaikki rahat sosiaalitukiin revitään?

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Rahaa ei tästä maasta puutu, mutta se on laskettu ihan vääriin taskuihin. Verotusta on kevennetty yläpäästä holtittomasti jo pari vuosikymmentä, samalla kun palkat ovat polkeneet paikoillaan ja työn tuottavuus on kasvanut. Työttömiä on jo puoli miljoonaa, ja osa-aikaisia ja nollasopimuslaisia kymmenin tuhansin. Pääomatuotoissa muhii valtava potti, josta suonta kestäisi iskeä, mutta poliittinen uskallus puuttuu. Sellaista tuskin Valkoisessa talossa hyvällä katsottaisiin. McKinseyn konsulttitoimistohan on kirjoittanut 2000-luvun hallitusohjelmat, ja sen kyllä huomaa. Pienten askelten monetaristinen vallankaappaus on hiipinyt kuin nousuvesi, ja suunta ei näytä muuttuvan. Dynaamisia vaikutuksia ja muita uskomushoitoja on mainostettu ministerien suilla vuositolkulla, ja työttömyys vain kasvaa. 9887 kokoaikaista työpaikkaa on tarjolla, ja 616 000 hakijaa kilpailee niistä. Tosin joka kolmas työpaikka menee työlliselle työpaikan vaihtajalle, joita hakijoista on 129 300; eli määräaikaisilla ja osa-aikaisilla tai nollasopimuksilla soittoa odottelevat. Työttömyystilasto on joulukuulta, mutta työpaikat otin juuri te:n sivuilta. Lääkkeeksi tähän tarjotaan työperäisen maahanmuuton lisäämistä, eli työttömyyden lisäämistä. Samalla pitäisi romuttaa työttömyysturvajärjestelmät ja pörssittää kaikki peruspalvelut. Ja tiedoksi Ulf Falleniukselle, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on muuttunut pankiksi ja tuomioistuimeksi, mikäli se koskaan on muuta ollutkaan. Yleensä apua ei saa, ja jos saa, se peritään takaisin, joten koskaan ei omilleen pääse. Nimim. kokemustakin on, ja monta tarinaa olen kuullut. Ennemmin kannattaa mennä bingoon tai laittaa lottoa kuin turvautua sosiaalipyöveliin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Yleensä apua ei saa, ja jos saa, se peritään takaisin,"

Tuo väittämä on ihan totta. Jos "normaalikansalainen" joutuu joskus turvautumaan väliaikaisesti sosiaalituen varaan, häneltä peritään maksettu avustus todella takaisin.

Toimituksen poiminnat