veksi

S-ryhmällä on varmasti varaa

SOK:n ja S-ryhmän pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoi torstaina julkisesti, että S-ryhmällä on varaa pitkäänkin hintakilpailuun Suomessa.

Aivan varmasti on varaa. Jo vuosikymmenien ajan S-ryhmä on ollut ongelmissa mihin sijoittaa kertyvä liikevoitto.

Hintoja ei alennettu, vaikka osuustoiminnan periaatteet siihen olisivatkin velvoittaneet. Sen sijaan laajennettiin mitä kummallisimmile aloille ja toiminta ulotettiin ja rahoitettiin asiakasomistajien varoilla myös ulkomaille.

Nyt meneillään oleva hintakilpailukaan ei suju kaikkien moraalisääntöjen mukaisesti. Miksi kaikkia tuotteita ei alenneta, mikä olisi kaikkien kuluttajien edun mukaista? Miksi alentamalla muutaman tuotteen hintaa asetetaan muitten tuottajat taloudellisesti eriarvoiseen asemaan?

SOK ja S-ryhmä on sairastunut talousähkyyn ja taloudelliseen dementiaan. Liika varallisuus on tuonut mukanaan ylimielisyyden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ainakin nämä hintamuutokset ohjaavat tiukalla olevia kuluttajia entistä epäterveellisempiin tuotteisiin. Hinnanalennuksethan ovat kohdistettu jostain syystä juuri noin.

Jo nyt on nähty, että yksi maksaja tässä "halpaannuttamisessa" on suomalainen maatalousyrittäjä. Maidon hinta laski juuri 12,5%. Jostain luin, että porsaanpihvin - mitä se lieneekin - hinnasta lihantuottajan osuus on 19%
Taisi SOK sanoa, että tuottajien hinnanalennuksista ei tuota hinnanlaskua oteta, mutta toisin vain tuossakin kävi.

Entistä mahdottomammaksi käy pienellä paikalla toimivan pikkukaupan asema.
Alennusten keskittyessä pääosin isoihin marketteihin, se ohjaa muutakin kauppaa pois pienemmiltä paikkakunnilta. Että onkohan tästä ainakaan muille kuin isommilla taajamilla asuville todellista hyötyä?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Taisi SOK sanoa, että tuottajien hinnanalennuksista ei tuota hinnanlaskua oteta, mutta toisin vain tuossakin kävi."

Niin kävi.
Lisäksi moni tuottaja on vaikeuksissa, koska heidän tuotteensa ei ole mukana aletuotteissa. Ilman muuta silloin myynti laskee.

Kaupan supermyymälät ovat kaiken muun lisäksi syyllisiä entisten kaupunkikeskusten hiljenemiseen. Liiketilaa on tyhjänä kaikkialla kaupunkien keskustoissa. Silti kaupungin ulkopuolelle koko ajan kaavoitetaan uusia marketalueita ja kaupunkialue laajenee aivan turhan takia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Porsaat" ovat noin 80 kiloisia murikoita.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

S-ryhmällä on ilmeisesti varaa. Yksittäisten tuotteiden hintakikkailu ei kuitenkaan ole merkki kestävästä kilpailukyvystä. Se tuo mukanaan myös kompuroinnin riskit. Aina voi syntyä tilanne, jossa päädytään arvaamattomiin tulkintakysymyksiin, vrt: Valio

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

S-ryhmällä on aivan varmasti varaa kilpailla, mutta kuinka kauan?
Esimerkiksi Venäjän sijoitukset ovat käyneet arvaamattomiksi. Juuri Stockman ilmoitti luopuvansa kolmesta myymälästä Venäjällä.

Tuskin tähän mennessä Venäjän sijoitukset ovat poikineet vielä takaisin sinne sijoitettua asiakasomistajien varallisuutta.
Voi mennä kymmeniä vuosia, ennen kuin Venäjä on jälleen varteen otettava sijoituskohde.

Jukka Mäkinen

Suomalaisilta poliitikoilta puuttuu rohkeus tehdä sellaisia päätöksiä kuin Yhdysvalloissa tehtiin aikanaan hajoitettaessa monopolit. Kaikki päättäjät istuvat jommankumman tai molempien keksusliikkeitten eritasoisissa hallituksissa.

Suomen eduskunnan pitäisi säätää erityinen laki SOKn ja Keskon toiminnan lopettamiseksi. Muuttaa kaikki marketit yksittäisiksi yrityksiksi. Järjestää tiukka kilpailuvalvonta, ja vähäinenkin yhteistoiminta tuomita kartelliksi raskaine sakkoineen.

Turha toivo.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

" Kaikki päättäjät istuvat jommankumman tai molempien keksusliikkeitten eritasoisissa hallituksissa."

Tämä on tosi iso ongelma, johon pitäisi löytää ratkaisu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

S-ryhmä on suurin tuulivoiman syöttötariffin kerääjä Suomessa, Sähkön markkinahinta on pyörinyt n.30 euron molemmin puolin, tuulisähköstä S-ryhmä repii valtion takuuhinnan 105,30 euroa/MWh ja markkinahinnan erotuksen omaan pussiin valtion verotuloista. Kotitaloudet kärsivät suurimmat tappiot sähköveron ja siirtohintojen maksamisessa, sähkön hinta on kalliimpi kotitalouksille.
Työpaikkoja piti tulla, nyt kalliin syöttötariffin takia yhden työpaikan hinta on jo lähes 2 miljoona euroa. Tuulivoimalat ostetaan Espanjasta, Espanjan valtion talous on jo kuralla tuuli tukien takia, ja tuki on nyt sitten lopetettu, ei riitä rahat puhallukseen.
USA lopetti rahan heittämisen tuulen vietäväksi, mutta Suomi pitää poliittisesta sopimuksesta kiinni ja näillä mennään. S-ryhmän kassa vaan paisuu ja rahaa on kuin roskaa, roska on kuin paskaa ja paska ei lopu koskaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tuulivoiman syöttötariffi on kieltämättä suuri moka, joka tulee meille jokaiselle hävyttömän kalliiksi.

En vastusta tuulivoimaa sinänsä, mutta sen tulee tulla toimeen omillaan.

S-ryhmässä viisaat kauppaneuvokset haistoivat markkinaraon ja satsasivat myllyihin. Luottamushenkilöjohto tuskin ymmärsi, että myös he joutuvat maksamaan kalliista sähköstä.

Toimituksen poiminnat