veksi

Hukuttaako olut Keskustan vaalivoiton ?

Keskustapuolue ilmoittaa ottavansa yhdeksi vaaliohjelmansa kohdaksi keskioluen myynnin sallimisen vain Alkon myymälöistä. Kauppojen myyntiin jäisivät vain alle 3,7 % alkoholijuomat. Suomalaisten suosituin alkoholijuoma kolmosolut, eli keskiolut sisältää alkoholia 4,5 prosenttia. Jos keskustapuolue voittaa vaalit, keskioluen siirrosta Alkoihin tullaan neuvottelemaan hallitusneuvotteluissa.

Keskioluen siirto Alkojen myymälöihin ei tule olemaan yksinkertainen asia. Suomalaiset ovat oppineet käyttämään olutta lähes saksalaiseen tapaan. Paluuta siihen, että olutta jonotetaan Alkon myymälöissä perjantaisin, ei enää ole. Keskiolut maistuu oikealta suomalaisessa suussa, alkoholin vähentäminen muuttaa myös juoman makua. Entisaikojen pilsneri tuskin maittaa enää, eikä kansa tykkää turhasta holhoamisesta.

Toisaalta Keskustan huolen jotenkin ymmärtää. Melko varmaan keskiolut on alkusyyllinen hyvin moneen alkoholisoitumiseen. Korjausliike olisi vain pitänyt tehdä jo aikoja sitten, nyt siitä on yhteiskunnalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Noin prosentin tiputtaminen alkoholipitoisuudessa joko johtaa ulkomaantuonnin rajuun kasvuun, tai ainakin alkoholivajeen korvaamiseen suuremmalla määrällä miedompaa alkoholijuomaa.

Keskustan hyvänä tavoitteena on maaseudun autioitumisen pysäyttäminen. Olut on monen maaseutukaupan viimeinen "elättäjä". Myynnin loppuminen voi lopettaa jopa 1000 pientä kauppaa Suomessa, suuremmalta osalta juuri maaseudulta.

 Alkoholin verotuksen ja anniskelun muutokset  herättävät meissä suomalaisissa lähes aina suuria tunteita. Keski-Euroopassa ja varsinkin Etelä-Euroopassa alkoholiin ei juurikaan kiinnitetä erityistä huomiota. Monissa maissa sitä ei veroteta sen kummallisemmin kuin ruokaakaan. Alkoholihaittoja ei silti ole siinäkään määrin kuin Suomessa. Haittojen syytä on siis etsittävä muualta kuin alkoholista, juomatavoista, verotuksesta, perinteistä... 

Keskusta ottaa suuren riskin esittäessään juuri vaalien alla muutoksia alkoholipolitiikkaan. Hyvä tarkoitus voi johtaa kannatuksen laskuun vaalikilvan viime metreillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Niin on miltä näyttää, ja holhoukselta näyttää.

Blogisti Sanna Antikainen kirjoittaa niin kuin itsekin ajattelen:

    "-- alkoholista aiheutuvia haittoja ei hoideta vaikeuttamalla alkoholin saatavuutta. -- Perustelen mielipidettäni sillä, että alkoholismi on sairaus. Sairastunut ihminen hankkii viinansa, vaikka ottaisimme käyttöön vanhan kieltolain. Suuhun viinaa kaatava käsi on sairas – ei pullo.
    Alkoholismiin kuolleiden läheisenä ja hoitoalan ihmisenä minua kummastuttaa Keskusta puolueen vähättely. Koska sitä heidän linjauksensa on. Jos me oikeasti haluamme auttaa ihmisiä, me kehittäisimme mielenterveys – ja päihdepalveluita. Viime laman aikana mielenterveys- ja päihdepalveluita leikattiin rankalla kädellä. --
    Suomea tai alkoholismiin sairastuneita ei laiteta kuntoon palaamalla kohti vanhaa kieltolakia. On syytä herätä 2000- luvulle ja ymmärtää, että alkoholismi on sairaus. Sairastunut tarvitsee hoitoa ja tukea, ei kieltoja ja syyttelyä."
Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Kyllä tämä silmät aukaisi. Ei ääntäni keskustalle. Tuollainben linja on täysin väärä niin ihmisten kuin talouden kannalta. Saksassa alkoholiongelmatkin ovat pienemmät, koska siellä ei tällaista holhousta ole ollut.
Kuka lähtisi ajamaan eurooppalaista alkoholipolitiikkaa Suomeen ja Alkon monopolin lakkauttamista? Sillä Suomisi lähtisi nousuun.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Kuka lähtisi ajamaan eurooppalaista alkoholipolitiikkaa Suomeen ja Alkon monopolin lakkauttamista? "

Alkoholipolitiikassamme olisi kyllä korjaamista. Samoin alkoholiverotuksessa. Se on aivan hakoteillä.

Ainoa kuka verotuksesta korjaa sadon, on Viron valtio.

Olavi A Honka

Viimeksi kun veroja nostettiin, piti Suomen alkoholiverotulojen kasvaa. Kävikin päinvastoin, Viroon ne meni. Viina ralli vaan tällaisella kasvaa ja väkeviä juodaan taas entistä enemmän. Kauppaan oluet ja viinit ja verot alas, siitä se kulttuurikin muuttuu. Eikö ole tarpeeksi puhuttu yliholhoamisesta Suomessa? Tätäkö Sipilä haluaa lisätä? Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olet aivan oikeassa, niin siinä käy.
Viron valtion lisäksi siitä hyötyvät ainoastaan laivayhtiöt, joista ainoastaan Eckerö Line taitaa olla suomalaisessa omistuksessa.

Suomen alkoholiongelmat ovat olleet pikkuisen alenemaan päin, eli tottumus muokkaa kulttuuriamme pikkuhiljaa oikeaan suuntaan.

Olavi A Honka

Näin on. Nyt kun Pekka Puskasta sitten tehdään ministeri, tulee sitten voin myyntikielto seuraavaksi tai ainakin rasva veroja :-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tästä keppanageitissä on kaksi hyvää puolta.

Ensinnäkin se on osoittanut, että Suomen kansa ei enää taivu aikuisten ihmisten ylhäältä päin tapahtuvaan holhoukseen. Ja toiseksi, se on aiheuttanut pelin menetyksen paalupaikalla olleelle keskustalle. Se ei enää selittelemällä korjaudu.

Olavi A Honka

Iltalehdessä: "Keskustan alkoholityöryhmää johti puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko (kesk). Saarikkoa voidaan siis pitää keskustan ns. kepugaten äitinä"

US:ssa "Puska tunnustaa, ettei hän ole keskustan alkoholipoliittiseen ohjelmaan ”ihan syytön”. Keskustalaiset käyttivät häntä asiantuntijana valmistellessaan kantaansa".

Siinä on sitten "äiti" ja "isä", Sipilä maestrona ohjaamassa.

Ei ole paljoa selittelemistä, holhousta ajavat kaikki. En usko että kansa enää tähän holhoamis touhuun taipuu.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ei kansa halua taipua enää turhaksi ja kalliiksi käyneeseen holhoukseen. Mutta kenestä ja mistä puolueesta saataisiin muutoksen veturi?

Toimituksen poiminnat