veksi

Suomalaiset eivät olekaan juoppo kansa

WHO:n tilaston (vuodelta 2013) mukaan Suomi ei olekaan niin juoppo kansa kuin on aina luultu. Eurooppalaisten kansakuntien alkoholin käyttötilastossa keikumme vasta yhdeksännellä sijalla, taaksemme jäävät mm. Tsekki, Unkari, Puola ja Portugali.

Itä-Euroopan maitten tullessa tilastoon mukaan sijoituksemme on vasta 14. Viro sijoittuu 20 sijalle

Viron olisi olettanut sijoittuvan paremmin mainitussa otoksessa, koska suomalaisten sieltä ostamat viinakset olisi pitänyt tilastoida heidän kulutukseensa. Viron viranomaisten ja tilastonikkareitten on mahdotonta eritellä virolaisten myynnistä pois Suomeen menevä osa ja se osa ei ole ollenkaan pieni. Ilmeisesti virolaiset käytttävät tilastoinnissaan niin reipasta arviota suomalaisten ostoista että sevarmasti riittää.

Toisaalta myös Suomen kulutukseen on otettu mukaan arvioitu Virosta maahan tuotu alkoholimäärä. Miten arviointi sitten tehdäänkään, se on mututuntuman mukaisesti aina ennenkin ollut alakantissa hyvin paljon ja on sitä nytkin.

Suomen tilastoa väärä arvio kaunistaa, ja antaa samalla harhaanjohtavaa tietoa myös alkoholiveron tuotosta.  Valtava määrä verotuloja jää Suomen valtiolta saamatta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomihan on perinteisesti ollut henkeä kohden laskettuna äärimmäisen alhaisen alkoholinkulutuksen valtio Euroopassa. Viime vuosikymmeninä vasta Suomi on hiukan normalisoitunut tilastollisen rankkeerauksensa suhteen.

Tällainen tilasto ei vain kuvaa lainkaan sitä mikä merkitys alkoholilla on sosiaalisesti ja kuinka se tilastollinen käyttö toteutuu.

Niin, ja on vielä muistettava, että tuota Viron tuontia lukuunottamatta Suomen tilastot ovat hyvin luotettavia ja kontrolloitavissa. Välimerellisissä viinikulttuurimaissa on viinin kulutuksesta arviolta vain 70% tilastoitua. Maaseutu on täynnä tilastoimatonta omaa tuotantoa, jota myös myydään tilastoimatta. Monilla on vuosien viinivarastot omissa viinikellareissaan j.n.e.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hieman hämmentäviä nämä tilastotkin ovat: Suomen kulutus v. 2001 oli 7,4 litraa, 2010 12,3 litraa ja v. 2013 18,1 litraa.
Nousu on aivan huikeaa.

Venäjän kulutus v 2013 oli 22,3 litraa ja Viron yllättäen vain 15,7 litraa. Siinä on varma tilastointivirhe, jo pelkästään suomalaiset kantavat sieltä tuon määrän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo 18,1 litraa lienee joku väärinkäsitys tai sitten katsomassasi tilastossa on ollut painovirhe. Tuollaista nousua ei ole tapahtunut, vaan alkoholikulutus on alentunut jonkin verran vuodesta 2013.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tämähän on ollut jo pitkään tiedossa, mutta myytti juopoista suomalaisista elää sitkeästi. Sitä juoppomyyttiä viljellään kaiketi siksi, että saataisiin oikeutettua Alkon monopoliasema, joka mahdollistaa useita poliittisia virkanimityksiä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ehkä myös siksi. että saadaan muutamia muita tilastoja selitettyä juoppoudella. mm. rikostilastot ja liikenneonnettomuustilastot.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kertokaapa viisaat, kuka hyötyy siitä, että tilastoitu kulutus laskisi?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Jos lasku olisi ihan todellista, koko kansantalous hyötyisi siitä. Mutta jos alkoholistit joisivat kuten ennenkin ja muut vähentäisivät niin, että se näkyisi tilastoissa, ei siitä syntyisi mitään hyötyä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomessa miehet juovat 80 % kaikesta alkoholista, ja naiset vastaavasti vain 20 %. Jos muissa maissa alkoholin kulutus jakautuu tasaisemmin sukupuolten välillä, niin voidaan sanoa, että suomalaiset miehet ovat juoppo kansa.

Esimerkiksi Portugalissa naiset litkivät valtavia määriä viiniä. Ehkä viinimaissa naisten osuus alkoholin kulutuksessa on suurempi. En kuitenkaan tarkemmin tunne tilastoja.

Myös sen voisi ottaa huomioon, että monissa Euroopan maissa pössäytellään ruohoa ja kannabistuotteita moninkertainen määrä Suomeen verrattuna. Pitäisi ehkä laskea yhteen kannabiksen ja alkoholin käyttö, ennen kuin saadaan oikea kuva, mikä kansa on eniten rappiolla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Suomalaisen alkoholinkäytön tragedia on siinä, että 10% juojista juo 50% alkoholista.

Loput 90% kyllä pärjäävät alkoholin kanssa, vaikka tuotais vodkaa tankkiautolla Tallinnasta ja myytäsiin suoraan ämpäreihin Hakaniemen torilla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Alkoholismi on alkoholin käytön suurin ongelma, vaikka väkivalta, onnettomuudet ja muuta haitat ovat myös vaikuttamassa.

Meillä puhutaan liian vähän siitä, että alkoholismi on perinnöllinen sairaus. Se on voimakkaasti periytyvää. Toisilla ihmisillä alkoholi vaikuttaa eri tavoin aivoissa, kuin toisilla, ja tämä aiheuttaa sen, että alkoholin juominen on näille ihmisille palkitsevampaa, kuin muille. Alkoholi aihuettaa heille paremman olon, kuin tavallisille ihmisille, ja siksi nämä ihmiset juovat alkoholia sen aiheuttamista haittavaikutuksista huolimatta.

Tulevaisuudessa saamma varmasti geenitestit, jotka voidaan tehdä nuorille, ja varoittaa sitten niitä nuoria, joilla on alkoholistigeenit: "Jos juotte, niin todennäköisesti teistä tulee alkoholisteja".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.A.>Meillä puhutaan liian vähän siitä, että alkoholismi on perinnöllinen sairaus....

ooo

Tuskin tuolla ajatuksella saat ihmisiä kelkkaasi.
Tapa suhtautua asioihin esim, pettymyksiin siirtyy helposti sukupolvelta toiselle.

Alkoholistit ovat mielihyvähäiriöisiä, kaikki mikä tuottaa mielihyvää, koukuttaa.
Alkoholismi on tunne- ja sielunelämän, itsensä kieltävä sairaus.
(Rankka juoppous ja tuurijuoppous ovat erikseen.)

Toimituksen poiminnat