veksi

Eduskunnan pitäisi lopettaa lakien säätäminen 3 kuukautta ennen vaaleja

Viron parlamentin, Riigikogun talousvaliokunnan puheenjohtaja Arto Aas on ehdottanut lainsäätämistoiminnan lopettamista parlamentissa vähintään kolme kuukautta ennen vaaleja. Sama menettely pitäisi myös Suomessa ottaa harkintaan. Asialle on olemassa hyvät perustelut.

Viimeisinä kuukausina lähes kaikki kansanedustajat valmistautuvat jo tuleviin vaaleihin. On suuri vaara, että lakeja laaditaan populistisin perustein, tulevaa vaalimenestystä silmällä pitäen. Jos vielä kannatusmittaukset osoittavat puolueitten kannatuksissa olevan odotettavissa suurehkoja muutoksia, joittenkin lakien läpimenoa jarrutetaan tai ajetaan kiireesti lävitse. Tuloksena voi olla lakeja, jotka huomataan epäonnistuneiksi ja joita pitää saman tien ryhtyä korjaamaan.

Lisäksi viimeisiin kuukausiin patoutuu lähes aina suuri joukko lakiesityksiä ja niitä joudutaan käsittelemään suurella kiireellä. Lisäksi suuri joukko edustajista käy jo täyttä vaalikampanjaa, mikä ei voi olla haittaamatta työn tekoa eduskunnassa.

Mitä vähemmän uusia lakeja laadittaisi, sitä parempi. Eu:hun liittymisen luultiin vähentävän laadittavien lakien määrää, mutta ilmeisesti kävikin toisin .  Kansalaisten kannalta lakien vähentäminen olisi toivottavaa. Ne saisivat kernaasti myös olla helpompilukuisia ja mahdollisimman yksiselitteisiä. Jokaisen suomalaisen pitäisi ymmärtää lakiteksti ja lain tarkoitus ilman koulutetun lakimiehen apua.

Tähän saakka lait ovat vuosien saatossa muuttuneet kokonaan toiseen suuntaan. Niistä on tullut jopa lakimiehillekin arvoituksellisia ja vaikeita tulkita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Edustukselliseen demokratiaan kuuluu aina se, että valitut päättäjät toimivat äänestäjien mandaatilla ja joutuvat ottamaan äänestäjien mielipiteen huomioon. En siis näe kyseistä ehdotusta tarpeellisena. Jo nykyiselläänkin Suomen eduskunta pitää vaalien vuoksi ylimääräisen tauon ja erilaisia paineita puolueilla on kotiin päin vetämiseen aina, milloin johtuen keskeneräisistä hallitusneuvotteluista, hallituksen sisäisistä riidoista, kannatusmuutoksista kesken vaalikauden tai muiden vaalien, kuten kunnallisvaalien läheisyydestä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Eduskunta pitää vaaleja edeltävän tauon siksi, että ehdokkaina olevat kansanedustajat pääsevät täysillä mukaan vaalityöhön.

Jos äänestäjiä kuultaisiin myös vaalien välillä, moni kannattaisi luopumista hätäisestä lakien rustaamisesta vaalien alla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Nytkin kansanedustajat ovat nelivuotisesta kaudestaan yli vuoden lomalla. Milloinkas sitä pitäisi lakeja saada aikaan jos vielä ruvetaan pitämään vaalivapaitakin?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Vaikka kesälomia voisi hyvin lyhentää, kaikki edustajat eivät ole kansakoulunopettajia.

Nytkin oli kiireessä vähällä tulla torso vanhempainvapaata käsittelevä laki.

Toimituksen poiminnat