veksi

Teleoperaattorit käyvät lapsiperheitten kukkaroilla

Suomalaiset kiikkuvat ansiokkaasti kärkisijoilla koko maailman laajakaistavertailussa.  Noin 70 prosentilla suomalaisista on käytettävissään joko kiinteä tai langaton laajakaista.

Laajakaistojen, älypuhelimien ja tablettien lisääntyminen rajusti  tuo  mukanaan myös rahaongelmia. Niin kuin muutkin taloudelliset ongelmat, myös netin rahoitusongelmat keskittyvät jo ennestään vähävaraisille perheille.

Keskimääräisesti kaksilapsiselle perheelle netti-, puhelin-  ja tablettiliittymät ja niiden käyttö aiheuttavat helposti ainakin 150-200 euron kuukausittaisen kuluerän. Vuositasolla, laitehankintoineen, erilaisia  netti- ja puhelinkuluja kertyy 2000-3000 euroa. Lisää maksettavaa kertyy vielä maksutelevisiosta, jonkunlainen maksukortti lienee tällä hetkellä jo lähes joka taloudessa. Kokonaissumma nousee helposti television ansiosta vielä 3-400 eurolla/vuosi.

Summa on suuri jos tuloja on vähän, varakkaat menoja tuskin huomaavatkaan. Maksuissa on vaikea tinkiä, koska varsinkin nuorille netistä on tullut elintärkeä ja myös jonkunlainen statussymboli.  Älypuhelin on oltava taskussa, muuten kiusataan koulussa ja suljetaan pois kaveriverkostosta.

Raha on siis aina jostakin löydyttävä. Luultavasti monessa kodissa joudutaan tinkimään tarpeellisistakin menoista, jotta lapset saadaan varustettua muodin mukaan.  Jos nuoret joutuvat hankkimaan laitteet ja liittymät omalla rahoituksellaan, ainoana keinona on käyttää luottorahoitusta, pikaluottoja tai osamaksua. Kaikesta pitää silloin maksaa kalleimman mukaan ja maksukyvyttömyys vaanii nurkan takana.

Muutamia vuosia sitten tuskailimme vielä muutamien kymppien puhelinlaskuja.  Operaattorit hioivat silloin kynsiään ymmärtäen hyvin mitä tuleman pitää. Nyt olemme täysin heidän hallinnassaan, koko yhteiskunta, vauvasta vaariin ja syrjäkylästä valtion virastoihin. Tulevaisuuskaan  ei lupaa hyvää, todennäköisesti entistä enemmän vain tulemme operaattoreista riippuvaisiksi.

Olemme kylmäverisen monopoliverkoston maksuorjia, halusimme tai emme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Vaikka pitkälti samoilla linjoilla avauksen tekijän kanssa, niin sen verta operaattoreita puolustelisin, että tänä päivänä taitaa saada tossa 20n euron pintaan/kk liittymän mikä pitää sisällään netin, tekstarit ja muutaman tuhatta minuuttia puhettakin. Sellainen sitten x4, niin jäädään vielä alle satasen.
Telkkaripaketteja tosiaan tänä päivänä enempi kun ymmärrys riittää ja niihin saa varmastikin menemään euron jos toisenkin, kun muutaman tilaa. Ihmettelen toki kenellä aikaa kaikkia seurata, kun toisilla vielä työtkin häiritsee.

Laitteisiin ja muihin hilavitkuttimiin sitten saa menemään ihan niin paljon kuin huvittaa..kelvollisia älypuhelimia toki saa jo 1-2 sadan pintaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Keskimäärin menee paljon enemmän.
Vertailu löytyy miltei perhepiiristä, oman jälkikasvun perheeltä.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Kyllähän lapset haluavat nykyään järkyttävän kalliita puhelimia. Joku suosittu IPhone 6 maksaa lähes 700€ ja liittymä 3 vuodeksi toisen 700€ (yleensä 3v maksuaika kummallakin). Vain marginaalisia hinnan eroja eri operaattoreilla.

Ja heti ensimmäisen vuoden jälkeen aletaan kinuamaan sitä uusinta uutta puhelinta. Kyllä vika on vanhemmissa, jos näiden myyntimiesten ansaan lankeaa.

Monet sanovat, että lapset syrjäytyvät, jos ei IPhonea ole ja muilla lapsilla on. Tämä on täyttä roskaa. Jos ihmisen arvo lasketaan sen mukaan, että puhelin pitää vaihtaa aina kun tulee uusin malli, on elämän perusarvot aika pahasti pielessä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Jos ihmisen arvo lasketaan sen mukaan, että puhelin pitää vaihtaa aina kun tulee uusin malli, on elämän perusarvot aika pahasti pielessä"

Niinpä. Lasten maailma on kuitenkin melko raaka. Olen sovitellut koulukiusaamisia monet vuodet ja siellä ei ole mitenkään harvinaista, että lasta kiusataan siitä kun on vanha ja muodista poistunut puhelin.
Moni vanhempi ei ota lapselleen turhia riskejä vaan maksaa kiltisti jos on varaa.

Toimituksen poiminnat