veksi

Venäjän sotilaskunnian päivä

Tulevan toukokuun 9 päivä tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta  "suuren isänmaallisen sodan" päättymisestä. Päivä tulee olemaan Venäjällä suuri juhlapäivä. Kyseessä on ns. "sotilaskunnian päivä", jota juhlitaan kenties maailman näyttävimmin sotilaallisin menoin.

Suuren sodan loppuminen on aina juhlimisen arvoinen asia. Voiton juhliminen on kyseenalaisempaa, varsinkin jos maa itse on aloittanut sodan ja voittanut sen vain apuun rietäneitten valtioitten avulla ja uhrauksin.

Venäjä, silloinen Neuvostoliitto, on kiistatta yksi toisen maailmansodan aloittajavaltio.  Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Saksa ja Neuvostoliitto sopivat lähes koko Euroopan jakamisesta uudelleen. Mutkia matkaan tuli  sodan pitkittyessä ja alkuperäiset suunnitelmat jäivät suurelta osin haaveeksi.

USA:n ja Englannin avulla Neuvostoliitto selvisi sodasta omasta mielestään voittajana. Se valloitti "vapauttajana" useita Euroopan valtiota, joista tuli vuosikymmeniksi sorrettuja vasallivaltioita.

Sodan jälkeinen menettely valloitetuissa maissa ei ollut "voittajalle" mairittelevaa. Rajoille nousi rautaesirippu, kaikki vapaudet tallattiin maahan ja ihmiset orjuutettiin. Tuossa valossa "voittajan" olisi oltava voitonpäivänä hiljaa eikä muisteltava voittoa kerskaillen.

Kuitenkin Venäjä marssittaa tänä vuonna Punaiselle torille suurimmat paraatijoukot kuin koskaan ennen. Siihen on nyt olemassa erikoisen hyvä syy. Kaiken maailman ja varsinkin venäläisten, on ymmärrettävä, että Venäjä on jälleen sotilaallinen mahti. Sen kunnia on palautettu valtaamalla Krim ja kertomalla muulle Euroopalle ettei sen kanssa kannata leikitellä.

Voiton päivän juhlallisuuksiin on kutsuttu suurin osa maailman johtajista. On Putinin mieltä lämmittävää seurata paraatia muita ylemmältä paikalta ja tuntea ítsensä samalla muita ylemmäksi, sekä vastaanottaa muitten johtajien onnitteluita. Parempaa propagandistista tilaisuutta ei juurikaan voi tulla.

Miten maailman johtajat sitten kutsuun reagoivat? Siinäpä monellekin pulmallinen tilanne. EU:n johtajat ovat pahassa välikädessä. Jos menevät juhliin, oma kansa protestoi varmasti. Jos taas ei mennä, Venäläiset pitävät sitä provokaationa. Hyvä diplomaattinen osaaminen on kunniassaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Neuvostoliiton ja sen Puna-armeijan voitto Hitlerin Saksasta ja fasismista oli elämän voitto kuolemasta.

Voiton päivä 9. toukokuuta on kaikkien sivistysvaltioiden juhlapäivä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Entisen Neuvostoliiton osalta en pidä päivää kovinkaan kunniallisena. Toki pitää muistaa muitten uhrien lisäksi myös miljoonat neuvostosotilaat, jotka kaatuivat kommunismin laajentumishalun uhreina.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Neuvostokommunismia fasistisempaa järjestelmää ei ole juuri ollut.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kumallista on, ettei voitonpäivää juhlita juurikaan entisissä neuvostotasavalloissa eikä kansandemokratioissa... Vain Venäjällä marssitaan... Mahtaakohan nyt voitonmarssin suuri sotilasparaati marssia suoraan taisteluun Punaiselta torilta, niin kuin kävi Lokakuun vallankumouksen vuosipäivän marssissa 1941... Stalin oli vähällä silloin livistää Moskovasta...

Toimituksen poiminnat