veksi

Hallitusohjelma sitoo hallituksen ja eduskunnan kädet taas neljäksi vuodeksi

Muutaman kuukauden päästä Suomessa pidetään eduskuntavaalit. Vaalien jälkeen hallitukseen osallistuvat puolueet rakentavat laajan ja yksityiskohtaisen hallitusohjelman, jolla ne sitovat suurimman osan päätöksistään neljäksi vuodeksi. Periaatteessa Suomen tulevasta politiikasta päätetään viikossa Säätytalolla kiivaasti laukkaavien lobbareitten mielen mukaisesti.

Ihmetyttää, miksi tämmöiseen aivan hullulta tuntuvaan käytäntöön on menty. Lueskelin hallitusten hallitusohjelmia menneiltä vuosilta ja huomasin, että alunperäinen takoitus hallitusohjelmien suhteen on hukattu jo aikoja sitten. Alunperin on haalitusohjelma ollut vain lyhyt, suuntaa anatva paperi, joka ei ole sitonut hallitusten käsiä juuri mitenkään. Esimerkiksi olen kopioinut tähän alle Martti Miettusen hallituksen hallitusohjelman vuodelta 1961:

 

"Hallitusohjelma

Pääministeri Martti Miettusen hallituksen ohjelma 20.7.1961

 

Hallitus jatkaa edeltäjänsä ulkopolitiikkaa, jonka keskeisenä tavoitteena on rauhanomaisen kehityksen edistäminen sekä hyvien ja luottamuksellisten suhteiden ylläpitäminen ja kehittäminen kaikkiin maihin, erityisesti naapurimaihimme. Hallitus pyrkii sisäpolitiikassaan lisäämään eri kansalaispiirien välistä sovinnollista yhteistyötä ja omalta osaltaan luomaan edellytyksiä parlamentaarisen olojemme rauhoittumiselle.

 

Talouspolitiikassaan hallitus haluaa edistää tuotantotoimintaa talouselämän kaikilla aloilla ja kiinnittää keskeistä huomiota valtakunnan eri osien tasapainoisen kehityksen turvaamiseen. Maatalouspolitiikassaan hallitus pyrkii helpottamaan maatalouden sopeutumista muuttuvaan elinkeinorakenteeseen, turvaamaan maatalousväestön ansiotason pysymisen muiden yhteiskuntaryhmien rinnalla ja edistämään asutustoimintaa, joka ensi sijassa tähtää liian pienten tilojen elinkelpoisuuden parantamiseen. Valtiontaloudessa on hallituksen pääpyrkimyksenä laatia ensi vuoden tulo- ja menoarvioesitys taloudellisten mahdollisuuksiemme ja nykyisen suhdannetilanteen edellyttämälle pohjalle.

 

Hallitus tahtoo toteuttaa kaikkien kansalaispiirien oikeudet tasapuolisesti huomioonottavaa sosiaalipolitiikkaa kiinnittäen erityistä huomiota vaikeimmassa taloudellisessa ja sosiaalisessa asemassa olevien väestöryhmien aseman parantamiseen.

Kulttuuripolitiikassa kiinnitetään huomiota kouluolojemme, erikoisesti teknillisen ja maataloudellisen ammattiopetuksen kehittämiseen, tieteellisen tutkimustyön ja taiteen eri alojen tukemiseen sekä kansansivistyksen ajankohtaisten tarpeiden tyydyttämiseen.

 

Näissä tehtävissään hallitus odottaa saavansa ymmärtämystä ja tukea eduskunnalta ja koko Suomen kansalta."

 

Kuten jokainen näkee, kyseessä on ollut yleisluontoinen, hyvä hallitusohjelma, jollainen sopisi nykypäiväänkin vähän päivitettynä. Ohjelman pituus on vain alle yhden A4 arkin, sen tekemisessä ei kuluisi viikkokausia ja valvottuja öitä. Lobbareita ei tarvisisi kuunnella ja kaikille tulevaisuuden tuomille muutoksille Suomen ja koko maailman tilanteessa jäisi varaa sopeutua. Ja mitä parhainta, eduskunta ja hallitus voisi tehdä päätöksensä aina parhaan ja tuoreen tietämyksensä mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jossain päin maailmaa yhteisiä asioita hoidetaan, meillä taas niitä hallinnoidaan.

Terveisin Kalevi Kämäränen

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Niinpä! Onhan siinä julmettu ero.

Toimituksen poiminnat