veksi

Mitä nyt kuuluu jätevesiasetukselle ?

Tullessaan nimitetyksi virkaansa uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi harkitsevansa, onko voimassa olevaan jätevesiasetukseen vielä tarvetta tehdä muutoksia. Mitään ei ole kuulunut, harkinta lienee kesken.

Vieraillessani ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan sivuilla silmiin sattui hänen kirjoituksensa jätevesiasetuksesta. Lainaan osaa siitä tässä alla:

 """"Ensinnäkin eduskunta jatkoi haja-asutusalueiden jätevesistä annetun asetuksin voimaan tuloa niin, että niiden kiinteistönomistajien, joita asia koskee, tulisi saattaa jätevesiasiat järjestykseen maaliskuun puoliväliin 2016 mennessä.

Toiseksi eduskunta päätti vapauttaa lain velvoitteista kaikki kiinteistönomistajat, jotka täyttivät 68 vuotta 9.3.2011 mennessä. Lain velvoitteista voi hakea myös kotikunnalta vapautusta " pakottavista syistä". Vapautus voidaan myöntää viideksi vuodeksi kerrallaan. Eduskunta halusi siten sosiaalisin perustein antaa kiinteistönomistajille, joille investointi on taloudellisesti liian raskas, lisää siirtymäaikaa.

Eduskunta ei myöskään asettanut jotakin jätevesien käsittelytapaa ensisijalle. Kansanedustajat eivät edellyttäneet, että jokaisen haja-asutusalueen kiinteistön olisi hankittava tehdasvalmisteinen pienpuhdistamo. Päinvastoin, eduskunnassa oltiin sitä mieltä, että suurimmassa osassa hajakiinteistöjä asia voidaan hoitaa maapuhdistamolla. Tällainen imeytyskenttä on myös usein kustannustehokkain ratkaisu.

Eduskunta tahtoi, että haja-asutusalueiden jätevesiasioiden hoidossa käytetään maalaisjärkeä. Ei ollut huonosti vaadittu.""""

Aivan kelvollista tekstiä, maalaisjärkikin voisi olla asioita ohjaamassa. Kumma kyllä, käytäntö vain tahtoo olla toisenlaista. Meillä koko maa kukkii mitä erilaisimpia virkamiehiä, jotka hoitavat lupa-asioita diktaattorin otteella. Valittaminen heidän päätöksistään osoittautuu miltei aina  turhaksi. Valtion on todella rajusti syytä puuttua turhan byrokratian poistamiseen mitä pikimmin.

Jotta asiaa tulisi tarkasteltua myös ilman turhia konsensusajatuksia, lainaan alla seuraavaksi samaan Hannele Pokan kirjoitukseen kirjoitettua kommenttia:

"""asiansa hoitava kansalainen
3.10.2014
klo 11.42 Itselläni on n. 25 m2 saunarakennus, jossa Nira-pumppu, eli käytännössä kantovesi. Siellä nyt yksi saostuskaivo, jonka etäisyys rannasta lähes 20 m... Siihen vaaditaan KAHDEN SAOSTUSKAIVON JA IMEYTYSKENTÄN investointeja. Toiseen saunarakennukseen - savusauna
(9m2),jossa betonilattia, vaaditaan samanlaista ratkaisua. Kävin keskustelemassa - sen jälkeen kun asetusta lievennettiin - tästä ympäristöbyrokraattien kanssa kunnan rakennusvirastossa, mutta he iskivät luun käteen - ei muutosta tähän. Minusta jo tuolle 1.
saunarakennukselle asetetut vaatimukset ovat ylimitoitettuja, mutta että vielä savusaunalle samanlaiset vaatimukset. Savusauna on myös lähes 20 m päässä rannasta, mutta kylpykertoja ei tule kovin monta vuodessa, puhumattakaan, että siellä pestäisiin paljon
muuta kuin noet pois. Sanoinkin vaimolle, että minä en tee mitään savusaunan suhteen. Jos tulee sanktioita - niin valitan kaikkiin oikeusasteisiin EU'ssa, ja jos hävitään, niin pyydän paikallisen VPK'n tekemään paloharjoituksen saunan kanssa ja Itä-Savon toimittaja
paikanpäälle. """"

Homma maakunnissa jatkuu siis edelleen virkamiesdiktatuurin merkeissä, vaikka kuinka maalaisjärjestä kauniisti puhutaankin.

Asetuksessa ja asenteissa on siis edelleenkin parantamisen varaa.

Mikä suomalaista hallintokulttuuria oikein vaivaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Jopa EU komissio on tarkistanut ja siivoamassa pahimpia järjettömyyksiä ympäristölainsäädännössä.

http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182160-uu...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kiitoksia huomautuksesta, myönteinen uutinen mitä se sitten sisällään pitääkään.
En itse huomannut, vaikka olen tilannut postiini EU:n päätöksiä. Niitä ei kaikkia jaksa lukea, tulee poistettua liian hätäisesti.

Raimo Karppinen

Onko saunassasi viemäriin liitetty WC ?

Nämä ihmisestä lähtevät suolensisäiset jätteet ovat Suomen ympäristöministeriön mielestä ne Itämerta pahiten saastuttavat tekijät.

Mikäli WC löytyy, tarvitaan vähintään se kahden sakokaivon ja yhden jakokaivon jälkeen tuleva maaimeytyskenttä.
Tai sitten se ekolaattori, mikäli lompsa kestää.
Myös maanalainen umpisäiliö käy.

Harmaita eli ns. pesuvesiä tämä vaatimustaso ei käsitykseni mukaan koske. Vaikka saunaan tulisikin vesijohto.

En ole aivan tarkkaan paskalakiin perehtynyt. Saattaa olla, että kiinteistön välimatka lähimpään luonnonveteen on myös merkitsevä seikka.
Se on kait selvää, ettei luonnonveden äärellä WC:n huuhteluvesiä sinne saa päästää. (Paitsi Pietarissa)

Tällaisissa oloissa minä muutattaisin mökkivessan kuivakäymäläksi. Niitä saa valmiina ja ovat verrattain edullisia sekä hajuttomia.
Pesuvedet sitten vaan niin kuin ennenkin ...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

En tosiaankaan tiedä, onko tuon nimettömän kommentoijan saunassa WC. Tuskin kuitenkaan on ja vielä harvinaisempi se olisi savusaunassa. En ole ikinä sellaisesta kuullutkaan.
Todennäköisesti kyseessä on virkaintoinen rakennustarkastaja, jolta puuttuu tuo mainittu maalaisjärki. Niitä löytyy muualtakin ja kyse on sellaisesta viranomaisesta jonka kanssa häviää riidan aina. Eli ei kun kärsi vaan.

Raimo Karppinen

Oho ja hupsista - pahoittelen huonoa sisälukuani.
Teksti olikin lainaus ei siis sinun omaasi.

Sen verran verenpaine nousee ja mieli kiihtyy tämänkin päättömyyden edessä ettei osaa keskittyä lukemaansa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Raimo:

"Se on kait selvää, ettei luonnonveden äärellä WC:n huuhteluvesiä sinne saa päästää. (Paitsi Pietarissa"

Tietoosi vain, että mm Varsovan jätevesistä suuri osa menee puhdistamattomana Weikseliin, Brysselin jätevesistä myös vain osa puhdistetaan kunnolla. Vastaavia esimerkkejä EU: valtiosta löytyy varmasti paljon muitakin.

Suomi on aivan omatoimisesti laatinut näin rajun jätevesilain.

Raimo Karppinen

Kiitos tiedosta Veikko.

Tarkoitinkin kommentillani juuri samaa asiaa. Suomen paskalain mukaan näin on, mutta eipä sitten juuri muualla.

Muistaakseni MOT ja toimittaja Martti Backman aikanaan ajelivat pitkin Kymijoki vartta etsiskellen niitä ympäristöministeriön väittämiä ihmiskakkapäästäjiä, jotka "todistetusti" pilaavat Itämerta.
Siitähän oli olemassa jonkinlainen laskelma ministeriön toimesta.

MOT ei löytänyt ministeriön laskelmille todellisuuspohjaa.

Lähtökohtana Itämeren suojelu.
Lopputulemana haja-asutusalueen ihmispaskan demonisointi Utsjokea ja Kilpisjärveä myöten.

Vaikka Suomessa kukaan ei avoviemärillä WC-jätteitään vesistöön laskisikaan.
Lähes jokaisella maaseudun asukkaalla on vessatarpeitaan varten käytössään vähintään se yksi sakokaivo ja siitä putki maaperäimeytykseen.
Mitään näyttöä tästä järjestelmästä aiheutuvasta haitasta vesistöille ei ole.
Mutta eipä näistä mittään.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Eipä taida olla tietoa siitä kuinka moni mökin Miina on saatu pelottelemalla ostamaan oikein jätevesilaitos, joka ei toimi. Eihän noita kakkakikkareitakaan vuorokaudessa kovin montaa tule.

Ja sadan metrin päässä vieressä sikalanpitäjä Sika-Anttila ajaa paskat pellolle joka vuosi. Miten on voisiko hän tyhjentää mökin Miinan kaivon pellolleen myös. No eipä kaiketi.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kyllä hän voi tyhjentää myös Miinan kaivon. Minullakin käy tyhjentämässä paikallinen karjatilallinen, joka ajaa kuorman omaan lietekaivoonsa tai suoraan pellolle. Pelto on kyllä heti muokattava/mullattava.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Alla jätevesilain alkuperäiset "isät" , ettei tule syyteltyä vääriä henkilöitä.

"Jätevesiasetus valmisteltiin Lipposen II hallituksen aikana pääosin, siinä ei edes ollut Keskusta mukana. Ympäristöministereinä olivat Vihreitten Satu Hassi ja SDP:n Jouni Backman, joka oli kuuluisa myös lääniuudistuksestaan. Asetuksen antoi lyhytaikainen Jäätteenmäen hallitus 11.6.2003. Ympäristöministerinä Jan-Erik Enestam, RKP, joka allekirjoitti asetuksen.

10.3.2011 annettiin uusi asetus, jossa pahimpia hölmöyksiä lievennettiin ja asetusta parannettiin tuntuvasti. Siirtymäaikaa pidennettiin noin kahdella vuodella. Yleisiä puhdistusvaatimuksia alennettiin. Nykyiset vaatimukset vastaavat aikaisempia lievemmän käsittelytason vaatimuksia. Automaattinen ikälykkäys ja määräaikainen poikkeuskäytäntö tulivat voimaan. Ympäristöministerinä oli Paula Lehtomäki."

Toimituksen poiminnat