veksi

Sukupuuton partaalla olevan tonnikalan kalastukseen vielä lisäkiintiöitä

Katalonialaiset kalastajat esittivät edustajansa välityksellä EU-parlamentissa kysymyksen, miksi heidän pyytämänsä 5000 tonnin lisäkalastuskiintiö oli pudotettu 2700 tonniin. Kokonaiskiintiö tonnikalan kalastukseen heillä oli nyt lisäyksen jälkeen 16142 tonnia.

Kala on terveellistä ravintoa ja kalastus antaa työtä monille. Kuitenkin asiassa on yksi synkkä puoli, tonnikala on lähes sukupuuton partaalla. Siksi tuntuu älyttömältä, että EU yleensä jakaa lisäkiintiöitä ja älytöntä on myös valittaa nyt saadun reilun lisäkiintiön jälkeen.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2014-009809&format=XML&language=EN

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/9/8/ylikalastettu-tonnikala-on-sukupuuton-partaalla.htm

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tonnikala

Tonnikalan ylikalastus on maailmanlaajuista. samoin moni muukin kalalaji on ylikalastettu ja käynyt uhanalaiseksi. EU:n asenne ylikalastuksen kieltämisessä on käsittämätön sen myöntäessä vuosittaisia lisäkiintiöitä. Lopputulema on, että kalan merkitys ihmisten ravinnossa tulee lähivuosikymmeninä romahtamaan ja lisää osaltaan ihmiskunnan nälkää.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Suomen vesillä luonnonvarainen meritaimen vähenee huolestuttavasti. Olisi toimenpiteitten aika, muuten laji katoaa muutamassa vuosikymmenessä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Vaikka oletkin hyvällä asialla ja tavallaan oikeassa, niin pieni välimerkkien yhtyminen suotaneen.

Tonnikalaa on 61 eri lajia, joista 16 on aito-tonnikaloja. Osa näistä kärsii ylikalastuksesta, osa ei. Katalonialaiset puhuvat bluefin-tonnikalasta, joka kärsii ylikalastuksesta. Meidän Purkkikala taas on yleensä bonitoa ja skipjackia.

Meritaimen taas Suomessa tarvitsee kipeästi pääsyä kutualueilleen ja kalastusrajoituksia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Puheena on juuri Atlantin tonnikala, eli bluefin. Se on jo pitkään ollut uhanalainen laji, mutta silti kalastusta lisätään. Sitä on vaikea käsittää, kun kysymys on kuitenkin EU:sta.

Bonito, tonnikalan sukuinen kala, ei ole uhanalainen laji, ainakaan vielä.

Toimituksen poiminnat