Kuka pelastaisi meidät salasanojen orjuudelta?

Puolisen vuotta sitten onni potkaisi, alueelle jossa asun rakennettiin valokuituverkko. Käytössäni pitkään olleen sähköpostin operaattori, Sonera, ei tarjonnut uudessa verkossa palveluitaan, joten oli pakko muuttaa sähköpostiosoite. Pelkän osoitteen olisi toki voinut kyllä säilyttääkin maksamalla siitä kuukausittaisen maksun.

Uuden osoitteen myötä alkoi melkoinen muuttamisruljanssi. Sähköpostiosoite oli käyttäjätunnuksena kymmenissä eri järjestelmissä, pankkitunnuksista aina Puheenvuoroon saakka.

Muuttaminen vei aikaa viikkoja, koska aina vain löytyi uusia kohteita. Vielä nyt, puolen vuoden kuluttua, esiin voi putkahtaa silloin tällainen yksittäinen vanha käyttäjätunnus. Usein oli pakko ottaa yhteyttä palvelun tuottajaan, muuten osoitetta ei voinut muuttaa.

Tunnuksien muuttamisen yhteydessä tuli käytyä lävitse väkisinkin kaikki salasanat, joita monien vuosien aikana oli tullut asetettua. Vaikka niissä oli määrätty logiikka, muisti ei riittänyt, vaan salasanoja piti tarkistaa muistiinpanoista, joita oli onneksi tullut tehtyä.

Jotta salasanat voisi varmuudella muistaa, tavallisella muistivikaisella kansalaisella niitä voi olla korkeintaan 4-5 kappaletta. Lisäksi ainakin pankkitunnuksissa salasanaa pitäisi vaihtaa aina pienen ajan kuluttua , mikä varmasti monella jää tekemättä.

Yhtälö käy ennen pitkää mahdottomaksi, uusien käyttäjätunnuksien ja salasanojen tarve on jatkuva, johtuen nettiasioimisen runsaasta lisääntymisestä. Jos kaikkiin tuleviinkin, ehkä satoihin nouseviin tarpeisiimme käytämme aina samoja salasanoja, niitten merkitys käy hyvin kyseenalaiseksi. Jos taas jokaisen pitää säilyttää lompakossaan “salasanakirjaa”, ollaan vielä enemmän hakoteillä.

Omassa läppärissäni on sormenjälkitunnistin. Sen käyttö rajoittuu vain oman koneeni suojeluun, muuta virkaa en sillä ole havainnut olevan.

Miksi sormenjälkitunnistusta ei voitaisi ottaa käyttöön yleisemmin? Se olisi nopea ja mahdoton väärentää.

veksi
Sitoutumaton Kouvola

Eläkeläinen.
Herastuomari, joka lueskelee, kalastelee, metsästelee ja politikoi silloin tällöin, ihmettelee vilpittömästi maailman menoa, sekä kirjoittelee satunnaisesti sattumanvaraisista aiheista tai ihan aiheettakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu