veksi

Pieneläkeläistä lyödään säälimättä

Pientä eläkettä nauttivien suomalaisten elintaso laskee jälleen rajusti ensi vuonna, kun hallitus leikkaa eläkkeitten indeksikorotuksesta pois yli kaksi kolmasosaa.

Palkat ovat keskimäärin kasvaneet vuosituhannen vaihteesta tuplavauhtia eläkkeellä olleen tuloihin nähden. Tästä johtuen eläkkeellä olleen tulot ovat jääneet joka vuosi jälkeen ainakin prosentin vuodessa, useimpina vuosina enemmän.

Hallituksen päätös, jolla eläkkeiden vuosikorotusta leikataan, kasvattaa palkansaajien ja eläkeläisten tuloeroja entisestään.

Hallitus päätti, että eläkkeitä nostetaan vuonna 2015 ainoastaan 0,4 prosenttia. Asiantuntijat arvioivat, että eläkkeet olisivat ilman leikkausta kasvaneet noin 1,5 prosenttia.

Leikkaaminen rokottaa keskimääräistä, noin 1 500 euron, eläkettä saavan tuloja noin 200 eurolla, mikä on pienissä tuloissa melkoinen summa.

Hallituksen perusteena eläkeindeksin leikkaamisessa on valtion huono rahatilanne. Pääosan eläkkeistä maksavat kuitenkin eläkevakuutusyhtiöt, eikä valtio. Miten eläkkeitten leikkaaminen parantaa valtion taloustilannetta?

Ei juuri mitenkään. Koko pienien eläkkeitten korotus olisi tullut kokonaisuudessaan kiertoon takaisin ja siltä osin vilkastuttanut maan taloutta.  Nyt eläkeläisten ostovoima laskee ja sen on pakko näkyä maan taloudessa.

Ongelma on myös perustuslaillinen. Eläkkeet ovat koko työuran ajalta kerättyä palkanosaa, joka on vain varastoitu työeläkeyhtiöihin myöhempää maksua varten. Perustuslakimmekin säätää jokaiselle kansalaiselle omaisuuden suojan, jota säännöstä  valtio tässä nyt suoranaisesti rikkoo. Rahatkaan eivät ole työeläkerahastoista loppuneet, rahastoissa on tällä hetkellä varoja noin 164 miljardia euroa.

Kun muistetaan aikaisemmat tapahtumat, mm. taitettu indeksi ja verotuksen epäoikeudenmukaisuus, on ihme että eläkeläisjärjestöt eivät tee mitään. Pikkuhiljaa kauan pienellä eläkkeellä kitkuttaneet joko ajautuvat kokonaan yhteiskunnan huollettavaksi, tai tulevat istumaan kaupunkien keskustoihin peltimuki käsissään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tarkennettu eläkevarojen loppusumma tällä hetkellä onkin lähes tasan 170 miljardia euroa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

"Eläkkeet ovat koko työuran ajalta kerättyä palkanosaa, joka on vain varastoitu työeläkeyhtiöihin myöhempää maksua varten."

Ei todellakaan ole. Eläkkeet maksetaan nykyisten työntekijöiden maksamilla työeläkemaksuiksi kutsutuilla veroilla. Eläkkeet ovat siis sosiaaliturvaa. Eläkeläiset eivät ole säästäneet kuin murto-osan eläkkeistään itse: suurin osa tuosta 170 miljardista on kerrytetty viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Tähän nykyään eläkkeellä olevat tietysti muutaman vuoden ehtineet kontribuoida.

Tämä näkyy hyvin myös muun muassa seuraamalla eläkemaksun kehitystä: 70-luvun alussa eläkemaksuja maksettiin noin 5,5% ja vielä vuonna 1984 TyEL-maksua edeltänyt TEL-maksu oli mitättömät 11%. Nykyäänhän TyEL-maksu on huimat 24%.

Se on kyllä työssäoleva palkansaaja tai yrittäjä, jota tällä hetkellä lyödään. Tästä nykyisten työntekijöiden harvinaisen törkeästä kyykyttämisestä ei toki pidä syyllistää yksittäisiä eläkeläisiä, vaan täysin vastuuttomia poliitikkoja. Eläkeläisten tulisi ymmärtää, kuinka paljon heitä on huijattu ja myöntää asia, eikä vierittää kasvavaa maksulastia nuorempien harteille sellaisenaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olisin yllättynyt, jos ei kommenttisi kaltaista "oikaisua" olisi tullut.
Eläkemaksujen kerääminen ymmärretään yleisesti kahdella tavalla: toinen on esittämäsi oikea tapa, toinen minun blogissani kertoma tapa.

Jos mennään kysymään asiaa eläkeläiseltä, joka on maksanut eläkemaksujaan monta kymmentä vuotta luottaen siihen, että eläkkeelle jäätyä maksetaan eläke niin kuin on sovittu, hän tuntee itsensä petetyksi.

Heistä jokainen käsittää eläkkeen etukäteen maksetuksi palkasta, joka on rahastoitu tulevaa eläkkeen maksamista varten.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tiedän tämän, että ajatus "eläkkeen kertymisestä" on markkinoitu kansalaisille tehokkaasti ja että ihmiset ovat nielleet sen koukkuineen päivineen.

Nämä kertomani luvut pitävät kuitenkin tietojeni mukaan paikkansa. Maksut ovat siis olleet aikaisemmin paljon paljon pienemmät (luvut eläketurvakeskuksen sivuilta), ja nykyiset eläkerahastot on kartutettu merkittävässä määrin vasta viime vuosina eläkejärjestelmän mittapuussa (linkki).

http://2.bp.blogspot.com/-9bXxwIj9ARI/Uwt9M4_7bcI/...

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Työperäisten eläkkeiden leikkaus leikkaus aiheuttaa päinvastaisen tuloksen mitä hallitus on luvannut," lisätä työllisyyttä ".

Pien-ja keskituloiset eläkeläiset käyttävät tulonsa ruokaan, asumiseen, sairaan/terveydenhoitoon, lääkkeisiin, jne. ja muihin kotimaisiin palveluihin. Kun tämä kysyntä pienenee, vähenevät työpaikat ( tätäkö hallitus kaavailee ?)

Nostamalla eläkkeitä esim 5% lisääntyisi liikevaihto ja työllisyys peruselämän palveluita tarjoavissa yrityksissä.

Peruseläkeläisen rahoja ei juuri sijoitella veroparatiiseihin /Espanjan asuntoihin, ja jos jotain sattumalta jollekin jää sijoitettavaksi, laittaa isänmaallinen suurten ikäluokkien edustaja sen kotimaisiin arvopapereihin, tai auttaa lapsiensa asunnon hankinnassa.

Onko tämä on vaikea yhtälö päättäjien ymmärtää ?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Aivan oikein. Se toimisi taloudessa elvytysruiskeen tavoin, eikä maksaisi valtiolle mitään.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tuo eläkkeiden arvon laskeminen on alle 50-vuotiaiden mielestä ihan oikein. Ovathan "suuret ikäluokat" saaneet kaiken ilman mitään ponnisteluja ja maksattavat nyt valtavat eläkkeensä nykyisillä työntekijöillä. He puolestaan eivät ole saaneet yhtään mitään näiltä julmilta ja ahneita "suurilta ikäluokilta".

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Oletan, että kommenttisi on osaksi huumoria

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Salon kommentti perustuu täydelliseen tietämättömyyteen Suomen työeläkejärjestemän rahastointiperiaatteesta.

Eivät nuo ( poliitikkojen himoamat ) 170 Mrd € ole nykyisin työssäolevien maksamia kuin murto osin. Salon mielestä ne ovat ilmaantuneet tyhjästä, eikä nyky eläkepolvi ole maksanut mitään.

Mikäli vielä löytyisi oikeudenmukaisuutta, jota vahvasti epäilen, tulisi eläkkeitä korottaa reippaasti, ja antaa eläkeläisille mahdollisuus tuoda kortensa kekoon laman voittamiseksi.

Muutoin poliitikot jakavat vielä työssäkäyvienkin eläkesäästöt tyyliin Kreikka, Ekp, EU-kriisirahastot jne. rahoitukseen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo Vastaus kommenttiin #9

Onko sinulla lukihäiriö vai ymmärryshärö tai minulla kyvyttömyys ilmaista mielipitteeni.

Minä tarkoitan, mitä kirjoitin eli, että nykyisin alle 50-vuotiaat ovat vakaasti sitä mieltä, että...

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kommenttini #9 viittaa tietenkin yksityisen sektorin eläkkeisiin. Valtion eläkkeet maksetaan suoraan jokavuotisista veroista.

Ja kuntien KEVA (rahastoiva systeemi) on syntynyt myöhemmin kuin YEL, eikä varmasti jaksa kantaa tilanteessa, jossa kuntavirkamiehiä (pakon edessä) aletaan laittaan eläkkeelle.

Siis annetaan YEL-eläkeläisille mahdollisuus pelastaa se, mitä suomalaisissa yrityksissä vielä on pelastettavissa.

Toimituksen poiminnat