veksi

Kuntaliitos pakottaa myös seurakunnat liitoksiin

Kirkkolain mukaan kunnassa saa olla vain yksi seurakunta tai seurakuntayhtymä. Kuntauudistuksen myötä myös seurakunnat joutuvat, tahtomattaankin, yhdistymään seurakuntayhtymiin.Yhdistyminen tuo mukanaan monia kuluja ja ongelmia.

Verotus joudutaan harmonisoimaan, yhdenmukaistamaan. Käytännössä se tietää useimmissa seurakunnissa veroprosentin nousua, yhdenmukaistaminen kun melkein aina tarkoittaa kalleimman verotuksen käyttöön ottoa kaikissa yhtymään liittyvissä seurakunnissa.

Talous ja hallinto yhdistetään, kiinteistöjäkin hallinnoi uusi seurakuntayhtymä.  Se tarkoittaa tulevaisuudessa ihan samaa kuin kuntapuolellakin, pienempien seurakuntien palveluita supistetaan ja kiinteistöjä myydään tai jää tyhjilleen.

Myös seurakunnan koon kasvaminen ei pääsääntöisesti ole hyvä asia. Seurakunta etääntyy jäsenistään, sen palvelut karkaavat liian kauas ja pahimmassa tapauksessa jäsenistön kato seurakunnasta kiihtyy.

Aivan kohtuullista olisi, että kaikissa kuntaliitoksissa myös seurakuntia kuultaisiin huolella. Tietääkseni niin ei ole ainakaan kaikkialla tehty ja seurakuntakuntaliitos on päässyt seurakuntaan kuuluville tulemaan miltei yllätyksenä. Nykyaikaseen demokratiaan moinen menettely ei enää kuulu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat