veksi

Ehdotan ulkomaisen lisävelan ottamista

Suomen energiatase on yli 8 miljardia alijäämäinen. Asia on tiedetty jo kauan, mutta sen korjaamiseksi on tehty hämmästyttävän vähän. Kummallista asiassa on myös se, että koko Suomi on energiaa pullollaan, jos se vain hyödynnettäisi.

Jo tämän päivän osaamisella me pystytään muuttamaan puun ja vastaavan biomassan,  liikennepolttoaineeksi,  sähköksi, lämmöksi ja kaasuksi. Tuote voi kotimaassa valmistettuna olla vielä vähän kalliimpaa kuin ulkomailta tuotu, mutta laskettu, yli 10000 uutta työpaikkaa korvaisivat varmasti lisäätyneen kustannuksen.

On vain kysymys resursseista, verotuksen muuttamisesta, rahoituksesta ja tutkimuksesta. Vaikka valtio koko ajan taistelee ulkomaisen velan vähentämiseksi, ehkä nyt olisi aika kuitenkin rohkeasti satsata asiaan kunnolla.

Olisiko nyt, kun raha on halpaa ja sitä on saatavissa, nostettava uutta, kotimaisen energian rakentamiseen korvamerkittyä velkaa 2-3 miljardia euroa, jolla tuetaan ja lainoitetaan uuden energiasektorin rakennushankkeita?

Velka voisi muutamassa vuodessa muuttua saatavaksi...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Joskus kahdeksankyt-luvun loppupuolella meillä hävisi sanavarastosta sellanen sana kuin "kansantaloudellisesti kannattavaa".

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Samalla hävisivät kansantaloudellisesti kannattavat toimet.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoiman syöttötariffiin on varattu tuo 2-3 miljardia, se nielee vuosittain julkista rahaa. Ensi vuonna on arvioitu kuluvan n.150 miljoonaa ja summa kohoaa n. 250 miljoonaan euroon kun tuulivoimaloita on rakennettu 2500 MW:n verran. Syöttötariffi on voimassa nykyisellä lakitekstillä 12 vuotta, rahat valuu pois Suomesta suurimmaksi osaksi.
Lisäksi sähkön siirtomaksut nousee kun kaikki voimalinjat korjataan ja uusia rakennetaan satoja kilometrejä pitkin metsiä.
Tuulivoima on suurin puhallus, huijaus mitä joskus vielä ihmetellään kuinka kaikki oli mahdollista.
Työllistävyys on heikkoa kun voimalat tuodaan ulkomailta ja asennetaan ulkomaisella työvoimalla ja kalustolla paikalleen, valvomotkin on pitkin Eurooppaa eikä Suomessa. Epäilys on suuri millä voimalla sähkö tuotetaan jos pelkästään markkinahintaisen sähkön myyminen tuulivoimana tienaa valtion takuuhinnalla n.70 euroa MW/h.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tuulivoiman syöttötariffeista ja muistakin epäkohdista olen kanssasi hyvin samaa mieltä.
Kannatan tuulivoiman rakentamista lämpimästi, mutta niitten on pärjättävä ilman valtion tai kenenkään muitten tukiaisia.
Olen kirjoittanut tuulivoimasta aikaisemmissa blogeissa.

Valtion lainoitus ja tuki tulee kysymykseen rakentamis-, tutkimus- ja käynnistämisvaiheissa, sen jälkeen olisi pärjättävä omillaan.

Myös verotuksen muuttaminen on oiva keino ohjata energian tuotantoa.

Toimituksen poiminnat