veksi

Kannattaako kaikkia tutkimustuloksia ottaa todesta?

Milloin ravinnosta, terveellisistä elämäntavoista ja myös alkoholin käytöstä saatuja tutkimustuloksia pitäisi alkaa ottamaan vakavasti?

Aina muutaman vuosikymmenen välein tehdyt uudet tutkimukset näyttävät lähes säännönmukaisesti kumoavan entisen faktatiedon. Milloin eläinrasva on erittäin vaarallista, milloin ei. Sokeria ei saisi syödä ollenkaan, suolaa kehoitetaan välillä välttämään ja uudet tutkimukset lisäisivät sen käyttöä ainakin vanhuksilla. Teollisesti valmistetuissa ruuissa on lisäaineita enemmän kuin uskotaankaan, luomuruuasta taas jotkut tutkimukset väittävät, että ero tavanomaiseen on olematon.

Ravintosuosituksetkin on asetettu kyseenalaisiksi. Niitten väitetään olevan pitkälti amerikkalaisen elitarviketeollisuuden laatimia, aikoinaan omiin tarpeisiinsa sovittamia.  Ehkä muutaman vuoden kuluttua viralliset suositukset uusitaan vastaamaan uusimpia tutkimustuloksia.

Jotakin perin väärää nykyisessä ruuassamme ja sitä myöten myös ruokasuosituksissammekin on. Kansa lihoo koko ajan, elintavastamme varmuudella johtuvat sairaudet, kuten  diabetes, nivelsairaudet, muistisairaudet,sydänsairaudet ja monet muutkin lisääntyvät lähes räjähtämällä ja tukkivat koko terveydenhoitojärjestelmämme. Myös ihmisten kyky lisääntyä heikkenee koko ajan teollistuneissa yhteiskunnissa.

Jotakin on todella  pahasti vialla!

Viimeisin tutkimus on osoittanut (?) pienenkin alkoholimäärän nauttimisen lisäävän ihmisten sydänsairaksien riskiä. Aiemmin uskottiin pinen alkoholimäärän olevan terveellistä nauttia, jopa päivittäinkin.

Itse uskon edelleen vanhoihin alkoholitutkimuksiin, kunnes uudelleen toisin todstetaan. Lasi viiniä silloin tällöin piristää mieltä ja viinin hakeminen naapurimaastamme Virosta kauniina kesäpäivänä meriristeilyn sivutuotteena  on mitä  parhainta mielialalääkettä jokaiselle.

Otetaan todesta ne tutkimukset, joihin itse uskomme, muut olkoot omassa arvossansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Maailmassa 0n tuhansia (3- 4000?) korkeakouluja ja yliopistoja, muut tutkimuslaitokset päälle. Tutkimustuloksia on sen mukaan.

Pirjo Jokinen

Kannattaa kuulostella omaa kehoaan ja seurailla myös sukuaan.

Monet taudit on geneettistä alkuperää, samoin taipumukset.
On todennäköisempää olla enemmän vanhempiensa ja isovanhempiensa kaltainen kuin vaikka Aira samulinin tai Arvo Ylpön jos ei ole heille mitään sukua. ;)

Sitten on vielä sellainen seikka ettei pelkkä pitkä ikä ole tavoittelemisen arvoinen.

Nykyään kun avaa netin tai lehtiä, silmille ryöpsähtää tyrkytystä pitkästä iästä ja mitäpä sillä virkaa on jos ei ole läheisiä enää elossa ja vanhemmiten ei ehkä niitä uusia ihmissuhteita ole helppoa solmia.

Kohtuudella kaikkee ja kokemuksen mukaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Sitten on vielä sellainen seikka ettei pelkkä pitkä ikä ole tavoittelemisen arvoinen."

Ihan totta. Jo tässä iässä, 73v. huomaa ystävien ja tuttavien poistuvan ympäriltä. Jos ei olisi sukua suoraan alenevassa polvessa maailma alkaisi vaikuttaa aika tyhjältä.

Lisäksi jos terveys pettää, elämä ei ole useinkaan enää arvokasta elää.

Luonnon ainainen kiertokulku pätee myös ihmiskuntaankin, uudet sukupolvet tulevat vanhojen poistuttua pois tieltä ja saavat kokea elämän ihmeellisen voiman.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suurin syy erilaisten sairauksien lisääntymiseen on eliniän tavaton pidentyminen, toisena syynä elintavat.

Erkki Joonala

Eiköhän se terve järki riitä ravintosuositukseksi: ei hirmuisesti rasvaa, ei paljoa sokeria, muuten voi popsia sitä mikä maistuu.

- ei hirmuisesti rasvaa: tässä nykytilanteessa ravinnonsaantimme on aika hyvin turvattu, eikä tarvitse niin kaheasti kerätä hätävarastoa vyön alle.

- ei paljoa sokeria: suurin piirtein samasta syystä kuin rasvan kanssa, ja hampaat kiittävät myös.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Siinä sen näkee, kuinka epävarmaa ihmisen harjoittama tiede on, kun vähänväliä päivittyy asiat. Itse olen ajat sitten pyyhkinyt takapuoleni tieteellä.
Tiede on siitä säälittävää ala, että se mittaa vain nyt havaittavaa asiaa ja sitäkin hyvin huonosti, kun ei ole kunnollisia mittareita, eikä osaa kertoa, mistä tulemme ja mihin olemme menossa.

Toimituksen poiminnat