veksi

Sukupolvestamme ei kirjoiteta ylistyslauluja

Eläkkeellä oleva entinen valtionvarainministeri Iiro Viinanen on kitkerin sanoin arvostellut nykypolitiikkojamme kansantaloutemme holtittoman huonosta hoitamisesta. (KS 7.7.2014) Samassa kirjoituksessa hän ihmettelee myös miksi valtiovalta ei puutu turvetuotantosoittemme valumavesien parempaan valvontaan, vaan sallii turvetuotannon säälittä pilaavan kansallisomaisuutemme, tuhannet kirkkaat ja kalaisat järvemme..

Olen Iiron kanssa ihan samaa mieltä kansantaloutemme miltei rikollisen huonosta hoitamisesta. Kahden viimeisen vaalikauden aikana kukoistava taloutemme on ajautunut lähes konkurssitilaan. Samanaikasesti kansalaisten saamista palveluista on karsittu suuri osa, on palattu palveluissa vuosikymmeniä taaksepäin. On aivan selvää, että laskumme maksajina ovat meidän lapsemme, ehkä jopa lapsenlapsemmekin.

Siinä misää edellistä sukupolvea tullaan muistamaan kansakuntamme rakentajana ja sen itsenäisyyden takaajana, meidän sukupolvemme tullaan muistamaan itsenäisyytemme menettämisestä ja taloutemme romahduttamisesta. Omasta sukupolvestamme ei juuri sankarieeppoksia kirjoiteta , eikä sankarilaulija lauleta.

Turvetuotannon vaikutuksista järviemme tilaan Viinanen on osin oikeasaa, osin väärässä. On selvää, että muutaman turvetuotantoalueen alapuoliset vesistöt ovat vakavastikin kärsineet vesien likaantumisesta. Tuotantosoita kuivattin alkuaikoina huolimattomasti, eikä vesien likaantumista valvottu riittävästi ja tehokkaasti. Nykyiset tuotannossa olevat suot ovat paremmin rakennettuja ja valvontakin toimii paremmin.

Turvetuotantoa suurempia syyllisiä järviemme likaantumiseen ovat kuitenkin soitten ojitukset metsän kasvun lisäämiseksi. Vuosikymmenien ajan suo-ojat kaivettiin suoraan vesistöihin saakka, ilman humuksen koontialtaita. Humus virtasi suoraan vesistöihin ympäri Suomea vapaasti vuosikymmenet ja tuloksen voimme nyt mitata järvien pohjalle kertyneinä humuskerroksina ja veden värin muuttumisena ruskeaksi. Suurelta osin myös metsän kasvuodotukset ovat olleet pelkkiä pettymyksiä harmien ja kustannusten suuruuteen verrattuna.

Järviemme tilan kunnostus on lähtenyt niin huonosti käyntiin, että varmuudella voimme sanoa senkin jäävän seuraavien sukupolvien valtavan suureksi haasteeksi.

Sukupolvemme tullaan  muistamaan taloutemme ja itsenäsyyden tuhoamisen lisäksi myös suuren kansallisomaisuutemme , tuhansien järvien, tuhoamisesta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä mielestäni voitaisiin tehdä,jos sitten pitää ylistää jotakin niin tavallisia työtä tekeviä ihmisiä. Mikäli arvoissa tapahtuisi tuollainen muutos niin tavallisista hyödykkeistä ei olisi koskaan pulaa,koska ihmiset tahtoisivat tehdä arvostettavaa työtä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

V.K.> ...Omasta sukupolvestamme ei juuri sankarieeppoksia kirjoiteta , eikä sankarilaulija lauleta....

ooo

niin.... emme ole osanneet vaurastua oikein

Olemme myös vaihtaneet Jumalan paikalle Kehityksen. (Uskontoa on se minkä eteen _toimitaan_)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noita ajatuksianne/näkemyksiänne olisi kyllä mukava lukea enemmänkin ja se varmaankin valottaisi myös historiaa omalla tavallaan. Se on jännä kuunnella ja lukea ihmisten näkemyksiä siitä kuinka kaikki ei mennytkään ihan niinkuin alunperin oli ajateltu tai jotakin toteutettiin ilman sen syvempää pohtimista mitä ollaan oikeastaan toteuttamassa. Sellaisen läpikäymisessä mielestäni piilee jonkin sortin viisautta mitä tarjota jälkipolville.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Mielenkiintoinen kommentti, vaatisi aikaa vastata siihen . Juuri nyt sitä ei ole.

Ehkä juuri jatkuvan kasvun periaate ja sen noudattaminen on syöksenyt niin Suomen kuin lähes koko ihmiskunnan tähän velkaantumisen tilaan ja tuhonnut ison osan luonnonvarojamme.
Olisimme voineet hallitusti vaurastua oikein ja tasapuolisesti, mutta ihminen ei pysty kollektiiviseen ajatteluun ja vielä vähemmän sellaisiin päätöksiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ehkä juuri jatkuvan kasvun periaate ja sen noudattaminen on syöksenyt niin Suomen kuin lähes koko ihmiskunnan tähän velkaantumisen tilaan ja tuhonnut ison osan luonnonvarojamme."

Kyllä tämä Suomen hävittäminen on ollut tietoinen päätös ja konsensushallitusten määrätietoisesti noudattama agenda liittovaltiokehityksen edistämiseksi, ei tästä muuten saa loogista kuvioita kun valtionomistuksia on lahjoiteltu sinne tänne ulkomaille ja kaivostoiminta on täysin verovapaata, eli vie ilmaiseksi mitä löydät. 80-luvun loppupuolelta tämä lähti vapauttamalla finanssit ja ensimmäinen iso ja suunniteltu törmäys oli 90-luvun alun kovan markan (ERM-kytketyn)romahtaminen ja 65000 konkurssia, nyt mennään samalla kurssilla odottaen törmäystä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #5

Ihan noin synkkänä ja harkitusti toimittuna en tilanteen kehittymistä sentään näe.
Näen vain huonoa ja suunnitelmatonta taloudenhoitoa, puolueitten välistä riitelyä, politiikan tekoa vain seuraavia vaaleja ajatellen ja niin poispäin. Koko ajan on käynnissä jonkun sorttinen poliittinen peli, mikä menee kaiken viisaan päättämisen edelle.
Jos seuraat suuria poliittisia päätöksiä ja niitten syntymistä ja samalla kuuntelet mitä oikeat asiantuntijat niistä ovat mieltä, niin ymmärrät mitä tarkoitan.
Hyvin harvoin professoritason asiantuntijat siunaavat tehtyjä päätöksiä.

Toimituksen poiminnat