veksi

Maailman väkiluku ylittää kohta 7,5 miljardia

Maailman väkiluku on tänään reaalitilaston mukaan 7 236 433 000 henkeä. Vuosittainen kasvu on noin 80 -100 miljoonaa henkeä vuodessa.

Kasvu on niin rajua, että väkisinkin pakottaa tarkastelemaan muita tilastoja, joilla on vaikutusta siihen, onko väestönkasvulle enää edellytyksiä.

Viljelykelpoista maata menetetään pelkän eroosion takia tänä vuonna noin 7 miljoonaa hehtaaria. Metsää katoaa maapallolta tänä vuonna noin 5,5 miljoonaa hehtaaria.  Aavikoituminen jatkuu entistä rajumpana , tämän vuoden menetys on noin 12 miljoonaa hehtaaria.

Ihmisiä, joilla ei ole puhdasta juomavettä on 740 miljoonaa. Aliravittuja ihmisiä on maailmassa 891 miljoonaa.

 

Aloittaessani koulun v.1947 maailman väkiluku oli noin 2 miljardia. Näinä vuosina se on miltei nelinkertaistunut. Kehitys jatkuu, kaikista tehdyistä toimista huolimatta, yhä kiihtyvällä vauhdilla.

Samoin jatkuu, vähintään yhtä kiihtyvällä vauhdilla, elämän edellytysten väheneminen maapallolla. On miltei vain toteamus, että vesi ei enää riitä, ruoka ei enää riitä, toimeentulomahdollisuudet (palkallisen työn määrä) vähenevät.

On aika lähellä tilanne, jolloin jotakin hyvin ratkaisevaa on maapallolla pakko tapahtua. Nälkäiset ja janoiset, kunniallisen elämän mahdollisuuden menettäneet ihmiset ryhtyvät kansainvaelluksien kaltaisiin toimiin, joko aseet kädessä tai ilman. Heillä ei ole vaihtoehtoja, ellei pikaisesti ryhdytä aivan radikaaleihin ja nopeisiin toimenpiteisiin.

Kuitenkin tuntuu siltä, että ongelmaa ei edes tiedosteta. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Ville Nieminen

Ongelma on hyvin tiedossa. Väestö kasvaa n. 9 miljardiin ja alkaa sen jälkeen hyvin hitaasti pienentyä. Tässä Hans Rosling selvittää asia havainnollisesti laatikoilla ja WC-paperirullilla.

https://www.youtube.com/watch?v=dnmDc-oR9eA
https://www.youtube.com/watch?v=fTznEIZRkLg

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Rosling näyttää olevan melkoinen ajattelija.

Nähtäväksi jää toimiiko teoria tässä tapauksessa kun on kyse ihmisistä

Joka tapauksessa, jos väkiluku kasvaa kuitenkin vielä n. 50 vuotta on kyse liian pitkästä ajasta.

Sodat ja sairaudet ovat "luonnollinen " keino ihmisten määrän vähenemiseen. Ehkä nälkäkuolematkin voi laskea sairauksiksi.

Ville Nieminen

Teoria ei toimi esim. uskonnollisten fundamentalistien kohdalla, jotka käyttävät väestöpolitiikkaa hyväkseen valloittesssaan maita ja mantereita.

Mutta valtaosaan maapallon väestöstä teoria kyllä pätee. Jotta väkiluku kääntyisi laskuun, niin on tärkeää, että 15-lapsisesta perheestä kukaan ei kuole tauteihin tai nälkään. Sen jälkeen ei "varmuuden vuoksi" tehdä lapsia, jotta vanhuksilla eläkeiässä olisi edes yksi lapsi elättäjänä.

Suomessakin vielä 1800-luvulla syntyi paljon lapsia, mutta ei niistä aikuisikään selvinnyt hengissä kuin muutema perhettä kohden.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Lisäksi epäilyä herättää se, että maailman väkiluvun kasvu on tähän asti kaiken aikaa vain kiihtynyt. Laantumista ei ole ollut havaittavissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kasvu on ollut hitaampaa kuin 60-70 -lukujen katastrofiskenaarioissa uumoiltiin. Ennen kaikkea hitaampaan kehitykseen on vaikuttanut Kiinan väestöpolitiikka, joka melko yllättäenkin sai aisoihin hallitsemättoman väestökasvun siellä.

Nykyinen kasvu tapahtuu pääasiassa Intiassa ja sen lähialueilla sekä Afrikassa.

Oikeastaan nykyään maapallon "väestöräjähdys" alkaa olla mennyttä kauraa maailmanlopun lietsojien huulilla. Ilmastonmuutos otti sen paikan kymmenkunta vuotta sitten, mutta sekin alkaa jo osoittaa laantumisen merkkejä. Jotain muuta varmaan kohta keksitään.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kasvua on myös Etelä-Amerikassa.

Ihmisten lisääntynyt pyrkiminen Afrikasta Eurooppaan on alku kansainvaelluksille.

Reino Jalas

EU-alueen väkiluku on 502 miljoonaa ja Afrikan 1022 miljoonaa. Näitä erottaa vain välissä oleva Välimeri. Nykyisellään se tuntuu olevan kohtalaisen helppoa ylittää huonommillakin veneillä.

Välimeren yli Eurooppaan tuli 58 000 laitonta siirtolaista v. 2011, ja nykyään jo yli 100.000 henkeä vuosittain. Joka sadas lähtijöistä, eli 1000 henkeä vuosittain kuolee matkalla, loput 99% pääsevät perille.

Eurooppa sosiaalitukijärjestelmineen ei tunnu kestävän nykyistäkään Afrikan tulijoiden kuormitusta, mutta paine etelästä sen kuin kasvaa. Jos murto-osakin, vaikka vain 0.2% verran afrikkalaisia lähtee vuosittain pyrkimään pohjoiseen ja kohti Eurooppaa, tarkoittaa se 500.000 uutta pakolaista joka vuosi.

EU-vaalit osoittivat että useissa Euroopan maissa on noussut vastarintaa rajattoman maahantulon sallimiseksi. Todennäköisesti EU joutuu tekemään aika radikaalejakin estotoimia. Jonkinlaisten pikakäännytysten tms. käyttöönotto voi olla mahdollista

Ville Nieminen

Aika epäsuhtaista, kun samalla suomalaiset voivat suhteellisen vapaasti muuttaa Välimeren maihin. Verokilpailulla jopa kannustetaan maahanmuuttoa.
http://villenieminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1692...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ajattelen asiaa samalla tavalla. Rynnistys Eurooppaan lisääntyy tulevina vuosina aina vain. Muuttoliikettä tulee olemaan tännepäin lisääntyvästi myös muualtakin.

Ihmeissään ollaan muutaman vuoden sisällä!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasvu on välttämätöntä, sillä kansantalouden kasvu edellyttää lisätyövoiman tuloa työmarkkinoille jatkuvasti. Jos työvoiman tarjonta ei kasva, niin kasvu pysähtyy. Jos kasvu pysähtyy, niin pääoman voitot pienenevät. Siksi talouseliitti ei halua pysäyttää väestönkasvua.

Nykyisin taloustieteilijät pitävät työvoiman tarjontaa yhtenä tärkeimmistä talouskasvuun vaikuttavista tekijöistä. Suomessakin tätä ajattelutapaa on edustanut usein Juhana Vartiainen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Asia on kyllä noteerattu, mutta pidän sitä luonnonvastaisena ilmiönä.

Kasvua tuollaisen tavoitteen hyväksi haluavat ovat vastuuttomia ihmisinä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kaikki Suomen puolueet (ml. vihreät) taitavat vannoa jatkuvan kasvun nimiin jo lääkkeenä nykyisestä tilapäisestä lamasta irrottautumiseksi. Milelestäni vastuutonta.

Talouden tulee pyöriä myös ilman kasvua, ja jopa silloin, kun luonnon kulutusta hiljalleen vähennellään. Mutta poliitikot ovat tässä suhteessa pääsääntöisesti heikkoja, ja tyytyvät helpoimpaan (tässä tapauksessa pitkällä tähtäimellä vahingolliseen) tiehen ulos kunkin hetken poliittisesti akuuuteimmista ongelmista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Maailman väkiluvun kasvu on edelleen ongelma. Vaikka väkiluku näyttäisikin pysähtyvän johonkin rajaan, kasvu tuohon rajaan asti on ongelma.

Vielä merkittävämpi ongelma on se, että lapsiluvun määrän lasku edellyttää elintason nousua, ja on reilua antaa kaikille maapallon kansalaisille samat mahdollisuudet ylelliseen elämään. Kaikki haluavat siis kuluttaa nykyisten teollisuusmaiden asukkaiden verran, ja teollisuusmaat haluavat vielä lisätä kasvua. Kiina on jo hyvää vauhtia ottamassa länsimaita kiinni kulutuksessa.

Jo nykyistä kulutuksen määrää pidetään maapallolle ongelmallisena, joten tuollainen lisääntynyt kulutus lisääntyneen väen toimesta on kai nykyiseen ongelmaan verrattuna paljon pahempi.

Sitä faktaa, että keskimääräinen lapsimäärä näyttäisi laskevan elintason noustessa ei pitäisi käyttää perusteena luopua tavoitteesta jarruttaa väkimäärän kasvua. Arvioitua maksimimäärää ei kannata ottaa annettuna, vaan sitä kannattaa yrittää pienentää.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kulutustahan, erityisesti korkean elintason osassa palloa, yritetään hillitä hiilidioksidi-ilmastonmuutosuskonnolla. Energiankäyttöä kun rajoitetaan, niin kulutus kaikilla muillakin resursseja syövillä aloilla hiipuu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Minulle fossiilien polton vähentäminen olisi ok, esim. hiiliveron avulla. Näin kulutus vähenisi juuri siellä, missä sen halutaan vähenevän. Mutta toistaiseksi EU:ssakin hiiltä tuprutellaan käytännössä vapaasti, suurista puheista huolimatta.

Vesa-Matti Mäkelä

Odottakaa vaan kun saadaan tuo Higgsin bosoni valjastettua niin sitten mennään ja lujaa.

Toimituksen poiminnat