veksi

Sakon muuntomenettelyä syytä muuttaa

Sakon muuntorangaistus on aiheuttanut keskustelua. Yleisesti keskustelu on kohdistunut ns. "juoksukaljarikollisiin", kaljannäpistäjiin, jotka käyvät sieppaamassa kaupoista olutpakkauksia maksamatta.

Yleensä kaupan henkilökuntaa on kehotettu olla puuttumatta tilanteisiin lähinnä uhkaavan vaaran takia. Kiinni jäädessään "juoksukaljavoro" tuomitaan poliisin määräämään rikesakkoon, joka sitten jätetään maksamatta. Kun rikesakkoja ei muunneta vankeudeksi, rikkeen tekijä tietää jo etukäteen voivansa tehdä rikkeen käytännössä rangaistuksetta.

Juoksukaljavorot eivät ele ainoita, jotka selviävät käytännössä rangaistuksetta. Jos sakkoon johtanutta rikosta on tämän haitallisuus huomioiden kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä; tai mikäli sakkoon johtanut rikos on tehty alle 18-vuotiaana; tai mikäli muuntorangaistusta on pidettävä kohtuuttomana tai tarkoituksettomana, ottaen huomioon rikoksen tekijän henkilökohtaiset olosuhteet, rikoksesta hänelle aiheutuneet muut seuraukset, sosiaali- ja terveydenhuollon toimet tai muut seikat, voi tuomioistuin voi jättää muuntorangaistuksen määräämättä. Hyväksyttävä syy voi olla myös pitkäaikaisesta sairaudesta ja/tai työttömyydestä aiheutunut hankala taloustilanne, josta johtuen henkilö ei kykene maksamaan hänelle tuomittuja sakkoja.

Laissa ja tuomitsemiskäytännössä on olemassa selkeä porsaanreikä. Sen paikkaaminen olisi kansalaisten oikeustajun kannalta tarpeellista. Olisi helppo tuomita automaattinen muuntorangaistus määrätyn päiväsakkomäärän täyttyessä. Normaali muuntomenettely on kolmesta päiväsakosta yksi päivä vankeutta. Yhteiskunnan kuluja ei kohtuuttomasti lisättäisi, jos muuntorangaistus tuomittaisiin aina 30 päiväsakon täytyttyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Petrik Halinen

Yksi vankeusvuorokausi maksaa noin 150-200 euroa laskentatavasta riippuen. Tähän pitää lisätä lyhyiden rangaistusten kohdalla myös logistiikan ja hallinnon kuluja, kuten matkakorvaukset, sillä vankilaan ei voida vain työntää ihmisiä ja katsoa sitten, löytyisikö jostakin sopiva kolo. Heille on varattava huone ja ruokailu sekä vankilan aktiviteettipuitteet(työ, kurssit, kuntoutus, yms.) ja tehtävä tarkastukset ja muut selvitykset. Sosiaalihuolto maksaa edelleen 7 kuukauden ajalta asunnon sekä muita harkinnanvaraisia menoja, joten todellinen bruttokustannus voi nousta yli 200 euron.

Loppujen lopuksi kovin moni sossunluukulta rahansa saava näpistelijä ei edes panisi hirveästi pahitteeksi joutua kerran pari vuodessa muutamaksi viikoksi vankilaan. Täysylläpito, monien työttömien näkökulmasta mielekästä rutiinitekemistä, päihteettömyys ja terveydenhuolto.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

On juuri niin kuin sanot.
MUTTA: Onko kuitenkaan oikein muuta yhteiskuntaa kohtaan rakentaa menettely, mikä tekee jotkut rikokset "laillisiksi"?

Kaikkien rikosten tuomitseminen ja rankaiseminen maksaa, mutta se on silti pakko yhteiskuntarauhan säilymiseksi hoitaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Voisiko joku selventää, miten vankeusvuorokauden hinta lasketaan yksittäisen uuden vangin kohdalla?

Suomessa on tietty määrä vankiloita, joiden kulut ml. henkilöstökulut ovat kiinteät.

Jos vankilaan passitetaan uusi vanki, kulut lisääntyvät käytännössä ainoastaan vangin ruokailun ja vaatetuksen osalta.

Jos vangin ateria ja vaatteet per päivä kustantaa 150-200 euroa, niin pakko myöntää, että jotain on pielessä.

Jos järjestelmää kuormitetaan muutamalla muuntovangilla, niin yhtäkään uutta vankilaa ei rakenneta, yhtäkään uutta vartijan vakanssia ei perusteta.

Kulut ovat edelleen kiinteät, yhteiskunnalle ei tule lisää kustannuksia kuin vangin aterioiden verran.

Pelotteena ihmiset kuitenkin ryhtyvät maksamaan sakkojaan.

Esim. etniseen vähemmistöömme, joka on tunnettu varattomuudestaan ja maksuhaluttomuudestaan, kuuluvat henkilöt kaivavat kuvettaan monasti viimeistään vankilan portilla välttääkseen kiven sisään joutumisen.

Mielestäni on huono argumentti vastustaa muuntorangaistusta jollain laskennallisella summalla, joka on kiinteä oli vankeja sitten enemmän tai vähemmän.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Luulen, en tiedä, että kulut lasketaan ynnäämällä kaikki vankeinhoidon kustannukset yhteen ja jakamalla ne vuosittaisilla vankeuspäivillä.

Muutaman vankipäivän vuotuinen lisäys ei todellisuudessa juurikaan kustannuksia lisää. Laskennallisesti lisäys on tietysti helppo osoittaa.

Toimituksen poiminnat