veksi

Ensimmäinen kybersota

Meneillään oleva Ukrainan kriisi johtaa kenties maailman ensimmäiseen kybersotaan. Sodan merkkejä on jo olemassa, muun muassa presidentti Putinin ja Ukrainan hallinnon nettisivuja vastaan on hyökätty.

Hyökkäys ensimmäiseksi Putinin sivuja vastaan oli yllätys. Olisi luullut, että avauksen tekee Venäjä, jolla tiettävästi on valmiudet suurimittaiseenkin kybersotaan. On kuitenkin vain ajan kysymys Venäjän täysimittaisen vastahyökkäyksen käynnistymiseen.

Venäjällä on kenties parhaat mahdollisuudet ko. sodankäyntiin koko maailmassa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Ven%C3%A4j%C3%A4_kyberkyvyt-17343

Venäjällä on myös valtion piikkiin toimivia hakkereita, jotka on jo näyttäneet kykynsä mm. Viroa vastaan.

Täysimittainen kybersota voi sekoittaa niin Venäjän kuin koko Euroopankin elämän. Tähän mennessä ei vielä koskaan ole tosimielessä testattu, kuinka haavoittuva nykyinen yhteiskuntamme on. Nyt se ehkä tulee testattua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Edelleen kannattanee olla enemmän huolissaan "perinteisestä" sodasta kuin kybersodasta.

Tulee vain mieleen 2000-luvun alku, kun tuomiopäivän profeetat uskoivat vähintään että pankit lopettavat toimintansa ja lentokoneet tippuvat taivailta. Näin ei käynyt.

Ei siis mitenkään pidä väheksyäkään kybersodankäyntiä, mutta sen ei pitäisi olla kuin yksi ulottuvuus ja pääosa on edelleen perinteisessä sodankäynnissä.

Mainitsemasi Viro on vain tyytyväinen NATO-jäsenenä siitä, ettei Venäjä kyennyt muuta kuin laittamaan muutamat koodaajat yrittämään sekoittamaan järjestelmiä... Mikäli olisi pronssipatsas-kiistan aikana ollut puolueeton, niin saattaisi tankit olla kaduilla.... ja se on reilusti isompi uhka kuin useimmat kyberhyökkäykset.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Viro taisi olla ensimmäinen valtio, johon kyberhyökkäystä sovellettiin. Siinäkin taisivat olla liikkeellä venäläiset nörtit, (luultavasti valtion komentamina) eivätkä armeijan ko. lajin hyökkäysjoukot.

Pronssipatsaskiista oli Venäjän doktriinin mukainen "venäläisvähemmistön oikeuksien turvaaminen vieraan valtion alueella".
Natojäsenyydestä oli Virolle selvä hyöty.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Alla hyvä määritelmä kyberuhkasta.

Jokaisen valtion tietoverkot, ellei puhuta suljetusta verkosta, ovat täysin alttiita tämän kaltaisille hyökkäyksille. Valtiolla pitäisi olla kyberpuolustusjoukot torjumassa tällaisia uhkia. Suomella ei taida olla.

"Useat valtiot ovat tietoyhteiskuntina riippuvaisia tietoverkkojen ja -järjestelmien toiminnasta ja näin ollen myös erittäin haavoittuvaisia niihin kohdistuville häiriöille. Tästä keskinäisriippuvaisesta ja sähköisessä muodossa olevan tiedon käsittelyyn tarkoitetusta ympäristöstä käytetään termiä kybertoimintaympäristö".

Juhani Putkinen

Virossa on nykyään NATOn kybersotakeskus ja myös kybersuojeluskunta. Arvelen Viron pärjäävän kybersodassa kohtalaisesti.

Suomen kybersotakykyä epäilen suuresti.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Toivottavasti Venäjä ei kohdista kybersotaansa Suomeen. EU -kansana saamme kyllä siitä osamme.

Suomen kybersodan osaamista tuskin on ollenkaan.

Toimituksen poiminnat