veksi

Hyvälypsyinen lehmä jälleen myynnissä

Solidium ilmoittaa myyvänsä Sammon osakkeita enimmillään 500 miljoonan euron edestä. Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri toteaa Sammon olevan "nappisijoitus Suomen valtiolle" .Yhtiö on takonut ennätyksiä pörssissä kuin juna.

Maalaisjärjellä on mahdoton ymmärtää myynnin logiikkaa. On totta, että maamme painiskelee ennätysmäisen talouskriisin kourissa. Rahaa tarvitaan kipeästi paikkaamaan taloutta ja taloudenhoidossa syntyneitä mokia.

Kuitenkin sama maalaisjärki kehoittaa säästämään lypsävän lehmän, eikä hävittämään sitä. Tässäkin tapauksessa lainoja ei kannata, ainakaan vielä tähän hätään, maksaa pois myymällä loistavasti tuottavia osakkeita. Saman suuruisen lainan vuosittaiset kulut jäävät varmasti pienemmäksi kuin nyt saamatta jäävät osingot.

Sammon myynnissä on mukana myös rahtunen symboliikkaa: muinaissuomalainen Sampo kun takoi rahaa samalla tavalla kuin nykyinenkin. Muinaisesta Sammosta taisteltiin henkeen ja vereen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Ruotsalaislehti puuttuu erityisesti siihen, että alun perin Solidiumin piti olla itsenäinen, ammattimaisesti johdettu viisas toimija, joka huolehtii valtion osakeomistuksista pörssiyhtiöissä.
..
-Sellaista siitä ei tullut. Poliitikot alkoivat sekaantua asiaan eikä Solidiumin hallitus uskaltanut näyttää heille ja heidän vaatimuksilleen ovea".(Uusi Suomi)

Näin on ilmeisesti päässyt käymään. Tällä menolla Suomi on kohta kokonaan valtionyhtiöitä omistamaton maa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tällä menolla Suomi on kohta kokonaan valtionyhtiöitä omistamaton maa."

Reilut 20 vuotta omistuksia on hävitetty ja yleensä mieluummin ulkomaille kuten hiljattain sähkönsiirtoverkot ja Rautaruukki. Hävitys taisi alkaa samoihin aikoihin kun pankit vapautettiin säätelystä ja tehtiin ensimmäisiä sopimuksia Euroopan Yhteisöön liittymisestä. Jääkö pohjavedet suomalaiseen omistukseen on vielä kysymysmerkki, metsät ovat jo menossa. Tämä ettei valtio saa tuloja omistuksistaan tarkoittaa luonnollisesti kovempaa verotusta suomalaisille.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Melkeinpä voisin sanoa, että veit sanat suustani.

Kaiken lisäksi on melko varmaa, että uusia omistuksia tässä taloustilanteessa valtiolle ei pystytä hankkimaan.

Pekka Pylkkönen

Ei muuta kuin kansalaiset ostamaan Sampoa. Ainiin mutta taidamme mieluummin sijoittaa kaljaan. Maalaisjärki tietysti kehottaisi mieluummin ostamaan Sampoa kuin ryyppäämään mutta mitäpä siitä.

Valtio on kurja omistaja, siitä ei pääse mihinkään. Sosialisti ei osaa johtaa yritystä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei muuta kuin kansalaiset ostamaan Sampoa"

Tottakai jokainen suomalainen on vapaa ostamaan rahoillaan Sampoa tai Talvivaaraa, mutta aiheena on valtion omistuspolitiikka yhteiskunnallisena kysymyksenä. Ajatellaan nyt vaikka Ruotsia joka saa kokonaan omistamastaan Vattenfallista liikevoittona 6.5 mrd euroa vuosittain, tämä vähentää ruotsalaisten verorasitusta oleellisesti ja on Ruotsilla paljon muitakin hyvätuottoisia omistuksia. Kumman valtion talouspolitiikkaa Pylkkönen pidät järkevämpänä?

Toimituksen poiminnat