veksi

Venäjä: Sormet pois Ukrainasta !

Venäjä ilmoittaa siirtävänsä Iskander -ohjuksia Kaliningradiin. Syyksi sanotaan Naton suunnittelemaa Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmää. Venäjä on samanaikaisesti käynyt neuvotteluita Ukrainan kanssa, maan horjuessa parhaillaan Eu:n ja Venäjän vapaakauppasopimuksen välillä.

Lähes samanaikaisesti ohjuksien siirron kanssa Venäjä ilmoitti auttavansa Ukrainaa alentamalla kaasun hintaa roimasti, sekä tukevansa maan taloutta yli 11 miljardilla eurolla. Halvempi kaasu ja 11 miljardia ovat asioita, jotka kenties saavat vaakakupin Ukrainassa kallistumaan Venäjän puolelle.

Iskanderien siirto Kaliningradiin on kaino huomautus Natolle, USA:lle, sekä myös EU:lle olla puuttumatta Venäjän ikimuistoisessa vaikutuspiirissä olleen maan sisäisiin asioihin.

Kaliningrad on piikki koko Euroopan lihassa. Toinen piikki on vielä tänä päivänäkin puuttuva rauhansopimus Viron ja Venäjän välillä. EU:n tulisi yrittää auttaa Viroa saamaan neuvottelut vielä auki olevasta rajakiistasta jälleeen alkuun. Niin kauan kun raja on vahvistamatta, ei Viroa voi pitää itsenäisenä valtiona. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Venäjä osti vaikutusvaltaa. Iso laina ja kaasun hintaan roima alennus olivat sellaisia valtteja venäläisten taholta, että ukrainalaisten on siitä vaikea kieltäytyä. Samaan aikaan EU osoitti melkoista penseyttä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Juuri noin.
Ilmeisesti olisi syytä EU:n siirtyä hiljaa varpaisillaan, niin kuin tonttujoukko, syrjään takavasemmalle.
Jos EU joskus hyväksyy Ukrainan jäsenekseen, saamme mukaan valtion jonka avustamisella ei ole loppua ja koko ajan samalla tallustellaan Venäjän varpaille.
Toisekseen, on ikävää katsella maan demokratian luisuvan jälleen kerran pois saavuttamattomiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjä tarjosi halpaa kaasua ja EU tarjosi lähinnä homoliittoja ja lainaa. Joten arvata saattaa kuinka siinä sitten kävi?

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Eiköhän se loppupeleissä ole Ukrainalaisten oma asia mihin päin sitten lopulta kallistuvat... tai ainakin pitäisi olla. Eu ei ole tässä asiassa kiristänyt tai lahjonut eikä sijoittanut ohjuksia, eikä myöskään sulkenut ovia.

Juhani Putkinen

Sekoilit Viron ja Venäjän välisen rauhansopimuksen suhteen.

Japanin ja Venäjän välillä ei ole vielä solmittu rauhansopimusta kun Venäjä hyökkäsi Japanin kimppuun vuonna 1945 rikkoen Japanin ja Venäjän välillä voimassa ollutta hyökkäämättömyyssopimusta. Venäjä miehittää edelleen Japanin Kuriilien saaria ja Japani vaatii niitä takaisin.

Viron ja Venäjän välillä solmittiin vuonna 1920 Tarton rauhansopimus, joka päätti Viron ja Venäjän välillä käydyn Vapaussodan. Sen jälkeen ei ole ollut sotaa Viron valtion ja Venäjän valtion välillä, joten ei tarvita uutta rauhansopimustakaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse on ilmeisesti rajasopimuksesta?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Väitteeni perustuu mm. KARJALAN KUVALEHDEN numeroon 15/ 2013 jossa on pitkä selvitys Viron puuttuvasta rauhansopimuksesta. Tietysti myös raja on lopullisesti määrittämättä.
Virossa kyllä vähän omituisesti määritellään raja perustuslaissa, mutta sillä lienee vähäinen merkitys jos toinen osapuoli ei sitä ole hyväksynyt.

Juhani Putkinen

Kaivoin paksusta lukemattomien lehtien pinostani Karjalan Kuvalehden 15/2013. Sieltä tosiaankin löytyi sellainen artikkeli, joka on otsikoitu "Virolta ja Venäjältä puuttuu yhä rauhansopimus".

Kyseessä on kuitenkin "ylitulkinta".

Viron ja Venäjän välinen raja on sovittu vuonna 1920 Tarton rauhansopimuksessa. Venäjä muutti rajaa yksipuolisesti Viron miehityksen aikana. Sen jälkeen on käyty rajaneuvotteluja Viron ja Venäjän välillä ja jopa allekirjoitettu uusi rajasopimus, mutta sitä ei ratifioitu Venäjän toimesta - Viron parlametti ratifioi sen sopimuksen.

Seuraan hyvin intensiivisesti Viron mediaa ja olen usein pitkään Virossa Viron maanpuolustuksen edistämistehtävissä. Uudesta rauhansopimuksesta Virossa ei puhuta, eikä myöskään Venäjällä. Venäjä ei myönnä edes miehittäneensä Viroa, puhumattakaan, että myöntäisi Viron ja Venäjän välisen sodan.

Ehkä olisikin ollut hyvä, että Viron pakolaishallitus, tai vuonna 1944 lyhyen aikaa vallassa ollut Tiefin hallitus, olisi julistanut Venäjälle sodan:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Viron...

De facto voidaan toki todeta Viron ja Venäjän sotineen keskenään vuonna 1944, mutta de jure minä epäilen suuresti.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #9

Joka tapauksessa ko. tilanne Viron ja Venäjän välillä on vaarallisen oloisesti auki. EU:n ulkorajoilla ei tietääkseni missään muualla ole vastaavaa tilannetta, ellei sellaiseksi lueta tilannetta Kaliningradissa.
Ovatko virolaiset tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen? Sen verran olen ollut virolaisten, myös sikäläisten veteraanien, kanssa puheissa siellä vieraillessani, että tiedän tilanteen kaivertavan kovasti.

Viron liittyessä Euroopan unioniin, moni huokaisi helpotuksesta kun rinnalle tuli suuri ja rikas kumppani. Ehkä siksi osa virolaisista ei enää kanna suurta huolta auki olevien rajakysymysten ratkaisemisesta.
Voi myös olla, että EU ei mielellään ryhdy aktiiviseksi asiassa, koska Venäjän kanssa on jatkuvasti jo muita ristiriitoja avoinna tarpeeksi asti. Sama koskee myös Natoa.

Aloitteen rajaneuvottelun uudelleen aloittamiseksi täytyy ensiksi tulla Virolta itseltään, mielellään heti kun siihen avautuu sopiva sauma. Pikkuisen ennen olympialaisia sellainen hetki voisi olla.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #10

Veikko: "Ovatko virolaiset tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen?"

Tietääkseni etnisten virolaisten enemmistö haluaa pitää kiinni Tarton rauhan rajoista, joiden mukaan myös Petseri ja Jaanilinna kuuluvat Virolle.

Viron poliittinen johto tuntuu olevan valmis hyväksymään uudet rajat Virolle, jolloin Viro menettäisi noin 5% alueestaan. Viro ei ole valmis luopumaan itse Tarton rauhansopimuksesta "syntymätodistuksenaan" - Venäjä taas ei siedä kuullakaan sanaa Tarton rauhansopimus. Olihan alantavaa että Venäjä hävisi Viron ja Venäjän välillä käydyn Vapaussodan:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Viron...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #11

Juhani !
Käväisin ensimmäistä kertaa kotisivuillasi.
Nostan hattua.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tarton rauhaa voi todella pitää Viron "syntymätodistuksena", ja siinä määritellystä rajasta kannattaa pitää kiinni.

Aiemmin sanoit, että Tarton sopimuksen jälkeen Viro ja Venäjä eivät ole käyneet sotaa, eikä niin ollen uutta rauhansopimusta tarvita. Venäjä on kuitenkin miehittänyt Tarton jälkeen koko maan. Eiköhän se riitä siihen, että rauhansopimusta on rikottu.

Juhani Putkinen

Venäjä on toki rikkonut Viron ja Venäjän Välillä solmittua rauhansopimusta - mutta minulle on uusi ajatus, että sitten tarttee tehdä uusi rauhansopimus. Se tarttee sulattelua. On oikeastaan ihme, ettei se ajatus ole yleensä esillä.

Ehkä Viro pitää kouristuksenomaisesti kiinni nimenomaan Tarton rauhansopimuksesta, sillä se oli edullinen Virolle. Ehkä alitajuisesti tuntevat, että jos he luopuvat Tarton rauhansopimuksesta, niin mitä tulee tilalle.

Toimituksen poiminnat